Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Malatya Arıcılar Birlik Başkanı Ali Çolak ile birlikte Yazıhan İlçesinde konaklamakta olan gezgin arıcı Hasan Kılıç'ı ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Akar, üreticilerin karşılaştığı sorun ve talepleri hakkında istişarelerde bulundu.

İstihdam endeksi yıllık yüzde 3 arttı İstihdam endeksi yıllık yüzde 3 arttı

Yapılan incemeler sonrasında açıklamada bulunan İl Müdürü Akar, gıda güvenliği, tarımın, hayvancılığın ve arazilerin korunmasıyla birlikte arıların korunmasının da öncelikli planlarının arasında yer aldığını belirterek, kentte yaklaşık 140 bin arılı kovanın bulunduğunu ve yılda yaklaşık bir milyon 200 ton bal üretiminin yapıldığını söyledi.

Balın insan sağlığı için önemli bir ürün olduğunu anımsatan Akar, bundan dolayı bakanlık olarak arı üreticilerini teşvik etmek amacıyla çeşitli destekler sunulduğunu söyledi.

"Yılda bir milyon 200 ton bal üretimi yapılıyor"

Akar, "Malatya genelinde yaklaşık 140 bin arılı kovan var ve üreticilerimiz yılda yaklaşık bir milyon 200 ton bal üretimi yapıyor. Balın insan sağlığı için önemli bir ürün olduğunu biliyoruz ve bu doğrultuda Bakanlık olarak arı üreticilerini teşvik etmek amacıyla çeşitli destekler sunuyoruz. Bir de arıların doğayı dengede tutma diye bir görevi var. Bu amaç doğrultusunda Bakanlığımızın, arıcılık faaliyetlerini destekleme amacıyla ana arı ve kovan başına teşvikler sağlıyor. Ayrıca, üreticilerimizi hem teşvik etmek hem de bilgilendirmek amacıyla arı yetiştiriciliği, bal üretimi, arı fizyolojisi ve gelişimi, mevsimsel bakım, koloni bireyleri ve düzeni, ana arı üretimi ile polen ve arı sütü gibi diğer arı ürünleri konularında ayrıntılı kurslar düzenliyoruz. Bu çalışmalarla, arıcılık sektörünün güçlenmesini ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesini hedefliyoruz" dedi.

Balın ayet ve hadislerle faydaları

Balın faydaları Tıbb-ı Nebevi'de detaylı olarak ele alınır. Kur'an-ı Kerim'de "Rabb'in, bal arısına 'dağlarda, ağaçlarda ve hazırlanmış kovanlarda yavru yap, sonra her çeşit bitki­den ye, sonra da -bal yapman için- Rabb'inin gösterdiği yol­lardan boyun eğerek yürü!' diye öğretti. Onların karınların­dan renkleri çeşit çeşit bir içecek çıkar ki onda insanlar için şifa vardır. Düşünen bir millet için bunda ibretler vardır"(Nahl Suresi, 69.) buyrulmuştur.

"Şifa iki şeydedir. Biri Kur'an okumakta, diğeri ise bal şerbeti içmektedir."(Hâkim, Tıp 4/200.)

Burada zikredilen Kur'an okuma ey­leminin özellikle ruhsal rahatsızlıklarda faydası olduğunu söylemekte fayda var.

"Sizlere sinameki ve sennutu (tereyağı, bal, hurma ve kimyonu) tavsiye ederim. Zira bunlar Ölümden başka her derde devadırlar."(1 İ. Mâce, Tıp H. 3457.)

"Bal şerbetinden daha üstün ilaç bulunamaz."(C. Sağir, 2/125; F. Kadir, 5/454.)

"Bal şerbeti gönlümdeki üzüntüyü, sıkıntıyı giderir ve gözümün görme duyusunu da kuvvetlendirir."(E. Nucayım vr. 131 b; İ. Sünni vr. 63.)

"Böbrek sancısı böbrekteki sinirdendir, hareket ettiği za­man sahibini hasta eder. Bu hastalığı ılık su ve bal şerbeti ile tedavi ediniz."(Hâkim, Tıp 4/405.)

"Doğum yapan (lohusa) kadınlar için yaş hurma, hasta kimseler için ise bal gibi şifa yoktur."(K. Ummal, 10/28279; K. Hakayık, 2/158.)

Ayrıca değişik Tıbb-ı Nebevi kaynaklarında balın, karaciğer, dalak, mide, bağırsak gibi organ rahatsızlıklarında, koruyucu, temizleyici özelliklerine değinilir. Altını ıslatan çocukların ve ishali bulunan kişilerin tedavilerinde, akıl sağlığının düzenlenmesinde, kanın temizlenmesinde zihinsel rahatsızlıklar gibi birçok durumda kullanılması özellikle tavsiye edilir. (İLKHA)

Kaynak: ilkha