Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, eylül ayındaki toplantıda, tüketicileri yanıltan pek çok reklam ve ticari uygulama hakkında kararlar alındı. Dünyada "karanlık ticari tasarımlar" olarak bilinen yanıltıcı uygulamalar üzerinde duruldu.

Meteoroloji 'den 2 ile turuncu, 7 ile sarı kodlu uyarı Meteoroloji 'den 2 ile turuncu, 7 ile sarı kodlu uyarı

Toplantıda incelenen 144 dosyadan 118'inin mevzuata aykırı bulunduğu belirtilirken, bu reklam ve uygulamalar için 22 milyon 414 bin 861 lira ceza verildiği ifade edildi.

Karanlık ticari tasarımlar, çevrim içi platformlarda sıkça karşılaşılan, tüketicileri yanılgıya düşüren veya manipüle eden uygulamalar olarak tanımlanıyor. Açıklamada, tüketicileri manipüle eden unsurların değerlendirildiği vurgulandı.

Bakanlık, dünya genelinde 27 tüketici koruma otoritesinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı (ICPEN) toplantısında, abonelik hizmetlerindeki karanlık ticari tasarımlar üzerine de incelemelerin başlatıldığını açıkladı. Abonelik paketlerine yönelik manipülatif unsurların, örneğin "kabul etme" seçeneğinin daha fazla vurgulanması gibi durumların değerlendirildiği aktarıldı.

Ayrıca, tüketicilerin istedikleri abonelik paketlerini satın almasını zorlaştıran arayüz tasarımlarının da ele alındığı belirtildi. Toplantıda, belirli abonelik paketlerinin popüler olduğu yönünde yanıltıcı ifadeler kullanılması ve ücretsiz deneme fırsatları için ödeme bilgisi talep edilmesi gibi uygulamalar üzerinde duruldu. Bu tür uygulamalarda bulunan firmalara idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.

Reklam Kurulu, dijital platformlarda tüketicileri yanıltan ticari tasarımlar üzerine incelemelerine devam ediyor. Yılın ilk dokuz ayında toplam bin 340 dosya üzerinde çalışıldığı ve bin 173 dosya için hem durdurma cezası hem de toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası verildiği kaydedildi. (İLKHA) 

Kaynak: ilkha