Tarihte 3 kez inşa edilen ve 15 asır boyunca ayakta kalmayı başaran Ayasofya Camii, 4 yıl önce tekrar özgürlüğüne kavuştu. İslam aleminin 86 yıllık hasreti bir Cuma vakti vuslata erdi.
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin, Ayasofya`nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava 10 Temmuz 2020'de karara bağlandı.
87 yıl önce müzeye dönüştürülen Ayasofya, Danıştay'ın, Ayasofya'ya müze statüsü verilmesini öngören 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından esaretin önündeki engeller de kalkmış oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün ibadete açılmak üzere Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine yönelik kararnameyi imzaladı.
Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de 86 yıl sonra kılınan ilk cuma namazıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı büyük bir merasimle yeniden ibadete açıldı.
İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalmaya mahkum bırakılan Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması, dünyada da büyük ses getirdi. Haçlı alemi kararı hazmedemezken İslam alemi ise büyük bir sevinç yaşadı.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerif'in açılışında yaşananlar
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de kılınan cuma namazı ile yeniden ibadete açılırken bu tarihi ana tanıklık etmek isteyen binlerce kişi camiye akın etti.
Caminin avlusu, bahçesi başta olmak üzere çevredeki birçok cadde ve sokak insanlarla doldu taştı. Açılışa 350 bin kişinin katıldığı açıklandı.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerif'in 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu. Ezanın okunmasıyla cami içinde ve dışında bulunan on binlerce kişi tekbir ve salavatlar getirerek büyük bir sevinç yaşadı.
Yurt içinden ve yurt dışından birçok davetlinin de katıldığı açılış programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kur'an-ı Kerim okudu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise Osmanlı geleneği olarak minbere kılıçla çıkıp hutbe irad etti.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Ayasofya; Fethin nişanesi, Fatih'in emaneti" başlıklı hutbe verdi. Hutbe sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, namazda Fetih suresini okudu. Erbaş ve namaz kılanlar, namaz esnasında duygu dolu anlar yaşadı.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerif'in açılışına; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yanı sıra yurt içi ve yurt dışından birçok siyasi lider, alim ve kanaat önderi ile davetliler camide namaz için saf tuttu.
Namazın ardından vatandaşlar, Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'n içine tekbir ve salavatlarla girdi. Gruplar halinde camiye giren vatandaşlar, duygu dolu anlar yaşadı. Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi'nin ibadete açılmasının sevincini yaşayan vatandaşlar, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüne kavuşmasına vesile olmasını temenni etti. (İLKHA)