Cumhuriyetin Merkez Seçim Komisyonu ilk oylama sonuçlarını bir gecede yayınlamayı planlıyor. Yasa, Merkezi Seçim Komisyonu'na tüm protokolleri kontrol etmesi için 20 gün süre veriyor; bunun ardından nihai sonuçlar, 10 gün içinde karar verecek olan Azerbaycan Anayasa Mahkemesi'nin onayına sunulacak.

Merkezi Seçim Komisyonu'nun son verilerine göre saat 17:00'de (TSİ 16:00) katılım yüzde 33,82 oldu. Nihai veriler henüz açıklanmadı ancak Azerbaycan'da katılım barajı bulunmuyor ve seçimler seçmen sayısına bakılmaksızın geçerli sayılıyor.

Filipinler'de muson yağmurları etkili oluyor: 6 ölü, 11 yaralı Filipinler'de muson yağmurları etkili oluyor: 6 ölü, 11 yaralı

Sandıklar kapandıktan hemen sonra gün boyu çıkış anketi yapan üç bağımsız sosyoloji kuruluşu verilerini açıklayacak.

İlk kez Karabağ ve Doğu Zengezur'da sandıklar kuruldu

1 Eylül'de ülke genelinde 6 bin 343 sandık faaliyet gösteriyordu; bunların 54'ü, 42 bin seçmenin kayıtlı olduğu Karabağ ve Doğu Zengezur'daydı. Tarihte ilk kez, Bakü'nün kontrolüne geçen bölgeler de dahil olmak üzere ülke genelinde seçimler yapıldı.

Adaylar ve partiler

Azerbaycan Parlamentosu beş yıllığına seçilir. 990 kişi 125 milletvekili için yarışıyor, bunların 305'i siyasi partileri temsil ediyor, geri kalanı ise bağımsız aday olarak yarışıyor.

Analistlere göre, mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başkanlığını yaptığı iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi'nin parlamentoda çoğunluğu koruma şansı var. Milli Meclis'in önceki toplantısında parti 70 sandalyeye sahipti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha