Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı TV canlı yayınında, Vaniköy'de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alanla ilgili sürece dair soruları yanıtladı.

Kurum, Vaniköy'deki durumun Boğaz'ın en güzel yerinde "basit tadilat" diye izin verilen ancak işin içeriğine girildiğinde bunun basit tadilat olmadığının tüm Türkiye ve kamuoyunca görülen ve tartışılan bir olay olduğunu belirtti.

Çankırı’da 3.5 büyüklüğünde deprem Çankırı’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Yazılı uyarıyı yaklaşık 1 ay önce yaptıklarını, uyarılara rağmen harekete geçilmediğini, inşaatı da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin durdurduğunu aktaran Kurum, şunları ifade etti:

"Diyoruz ki 'Biz 3 gün önce bu inşaatı yıkmaya gidiyoruz.' Bildiriyoruz, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, yıkım ekipleriyle Vaniköy'e gidiyor ve o kaçak yapıların yıkım sürecini başlatıyoruz. Sanki görmezden gelen bunlar değilmiş gibi, sanki bu süreçte onları durduran, engelleyen varmış gibi hemen biz oraya gittik ya apar topar 'Biz de yıkıma gelmek istiyoruz.' Ya arkadaş senin elinden tutan mı vardı, niye gitmedin bugüne kadar, niye yıkmadın? Biz sana söylemişiz yık diye. Biz 'yıkacağız' dediğimiz yerde onlar da 'Biz bu işe nasıl dahil oluruz, nasıl algıyı yürütürüz, Bakanlık söyledi ama nasıl biz o işin önüne atlarız, geçeriz?' anlayışıyla oraya geliyorlar."

Kurum, "Bugün akşam saatlerinde yıkım tamamlandı. Bundan sonra sökülen ağaçların yeniden dikilmesi ve orada tahribatın giderilmesi adına peyzajların düzenlenmesi bir de o molozların dışarıya çıkarılması işi var. Onları da İl Müdürlüğümüz takip edecek." bilgisini paylaştı.

Bu şekilde tespit ettikleri başka yerler olup olmadığı sorusuna ilişkin Kurum, "Arkadaşlar çalışıyor. Bütün Boğaz'da imara aykırı ne varsa gidip tespitlerimizi yapıyoruz. Bu tespitler çerçevesinde de gereken işlemi yapacağız. Buradan uyarmış olalım. Kendilerini göreve davet ediyoruz. Mevcut görevlileri, Boğaziçi İmar Müdürlüğünün, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yetkisi sınırları içerisinde olan işle alakalı lütfen 'oyuncak' diye tabir ettikleri İstanbul Boğazı'na sahip çıksınlar. Onlar çıkmazsa biz Boğaz'ın talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz." dedi.

(İLKHA)

Kaynak: ilkha