Bakan Tekin, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "Velivizyon" platformunun tanıtım programına katılarak bir konuşma yaptı.

9 Eylül'de başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılında "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", "mesleki ve teknik eğitim politikası" ve "Türkiye'de eğitim öğretim sürecinde ailenin rolü" konularını çalışmalarının merkezine aldıklarını belirten Tekin, 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlayan bir öğrencinin hayatının yüzde 90'ına yakınını, okul dışında geçirdiğine işaret etti.

Tekin, "O zaman hayatında sadece yüzde 10 düzeyinde emeği olan öğretmenimizden hayatın yüzde yüzüyle ilgili olarak istedikleri profilde bir öğrenci yetiştirmesini beklemek, öğretmen arkadaşlarımıza biraz haksızlık değil mi?" dedi.

Bu sözleri nedeniyle bazı eleştiriler aldığını dile getiren Tekin, velilere şöyle seslendi:

"Türkiye'deki eğitim sistemini, okullarımızı, öğretmenlerimizi Finlandiya, Japonya'daki öğretmenlerle kıyaslayan velilere sesleniyorum. Lütfen, kendinizi de Finlandiya ya da Japonya'daki velilerle bir kıyaslayın. Arzum şu: Gelin, hep beraber rollerimizi yapalım, üstümüze düşeni yapalım. Ondan sonra da başarırsak hep beraber başarmış olalım. Başaramazsak da hep beraber başaramamış olalım. Bunu hep beraber yapalım istiyorum."

Türkiye ile OECD ülkelerindeki ebeveynlerin kitap okuma sürelerine ilişkin verilere göre ülkede ebeveynlerin haftada ortalama 4,5 saat kitap okuduğunu belirten Tekin, "Ben bu kadar bile olduğunu tahmin etmiyorum ama bu, veri olarak elimizde var. Örnek gösterdiğimiz Singapur 11 saat, Çin yaklaşık o civarda. Şimdi karşılaştırma yapalım. Karşılaştırdığımız ülkelerdeki ebeveynlerin üçte biri kadar kitap okuyup çocuklarımızın kitap okuma, onlar gibi kitap okuma alışkanlığını kazanmasını isteyelim. Biraz tuhaflık var." diye konuştu. (İLKHA)

DOSABSİAD'dan akademik iş birliği DOSABSİAD'dan akademik iş birliği
Kaynak: ilkha