Karabük'te orman yangını Karabük'te orman yangını

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile birlikte yapımı devam eden İyidere Lojistik Limanı'nda incelemelerde bulundu.

İnşaatı süren limanın 2026 yılında faaliyete geçmesini öngördüklerini belirten Bakan Uraloğlu, limana ulaşan yüklerin Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki karayolu bağlantıları aracılığıyla Kalkınma Yolu ile entegre edileceğini ve bu sayede bölgenin lojistik ağında kritik bir rol oynayacağını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, "İyidere Lojistik Limanı genel kargo, dökme yük, konteyner yükü ve Ro-Ro taşıma olmak üzere yılda 13 milyon ton kapasitesiyle Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak." dedi.

Limanların kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacağına vurgu yapan Bakan Uraloğlu, "Ülkemiz sadece doğu-batı eksenli koridorların değil; aynı zamanda, Kafkas ülkeleri ve Rusya'dan Afrika'ya uzanan kuzey – güney koridorlarının da merkezi. Doğu Karadeniz de Avrupa ve Orta Asya'dan açılan Kafkasya koridoru için çok önemli bir noktada yer alıyor. Limanımız aynı zamanda Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacak." şeklinde konuştu.

Rize İyidere Lojistik Limanı'nın uluslararası ticaret yollarıyla olan bağlantısının önemine dikkat çeken Uraloğlu, "Limana gelen yükler, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki karayolu bağlantısı ile Kalkınma Yolu'na bağlanacak, bu sayede, uluslararası ticaret yollarına bağlantısıyla Türkiye'nin stratejik konumunu güçlendirecek" dedi.

Bakan Uraloğlu, ayrıca, limanın İran'ın kuzey eyaletlerinin Dubai limanlarına yaptığı 25 milyar dolarlık ithalatın süresini bir aydan 15 güne indirecek alternatif bir rota sunacağını ve bu özelliğiyle hem bölgenin hem de Türkiye'nin deniz ticaretine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Devam eden inşaat çalışmalarının yüzde 50'sinin tamamlandığını kaydeden Uraloğlu, limanın ana mendireğinin 2 bin 700 metre uzunluğunda, tali mendireğinin ise 470 metre uzunluğunda olacağını ve bir kilometreden uzun bir rıhtım ile 60,5 x 272,5 metre boyutlarında bir Ro-Ro rıhtımının da inşa edildiğini açıkladı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha