Bangladeş'teki öğrenci protesto hareketinin temsilcileri, ülkede temmuz ve ağustos başında gerçekleşen kitlesel hükümet karşıtı protestolar sırasında meydana gelen cinayetlerin sorumluları için bir mahkeme kurulması amacıyla yeni bir "Direniş Haftası" kampanyası düzenledi.

Hareket koordinatörü Abu Bakar Majumder gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin mevcut geçici hükümeti için talepler formüle ettiklerini söyledi.

Lübnan'da işgalin son saldırılarında 59 kişi şehit oldu Lübnan'da işgalin son saldırılarında 59 kişi şehit oldu

Majumder, "Katliam davalarının hızlı bir şekilde yargılanması için özel bir mahkemenin kurulması gerekiyor" diyerek olanlardan eski Başbakan Şeyh Hasina'nın, partisinin ve hükümetinin temsilcilerinin sorumlu olduğunu kaydetti.

Hareketin diğer talepleri arasında "ayaklanma sırasında katliamları meşrulaştıran" hakimlerin istifası ve "ayrımcılık mağduru olan yönetim ve yargı mensuplarına derhal fırsat eşitliği sağlanması" yer alıyor.

5 Ağustos'ta hükümet karşıtı gösterilerin ortasında Şeyh Hasina istifa ederek ülkeden kaçtı. Aynı gün Hindistan'a uçtu ve Hintli yetkililere göre şu anda "güvenli" bir yerde. Bangladeş'in farklı şehirlerinde sokaklarda çıkan isyanlar sonucu 500'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Hasina ülkeyi terk ettikten sonra, Awami Birliği partisinin Bangladeş'in farklı şehirlerindeki düzinelerce ofisi tahrip edildi ve yakıldı. Hükümetin ve iktidar partisinin eski üyeleri ülkeyi terk etmeye çalışırken gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Eski başbakan cinayetlere karışmakla suçlanıyor ve 13 Ağustos'ta aleyhinde ceza davası açıldı.

Şu anda ülkede, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus başkanlığında geçici bir hükümet kuruldu ve  8 Ağustos'ta yemin etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha