Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi'nin (OHCHR) yayınladığı rapora göre Bangladeş'te 16 Temmuz - 11 Ağustos arasındaki protestolarda 600'den fazla kişi öldürüldü.

Bunlardan 400'e yakını 16 Temmuz - 4 Ağustos arasında, 250'ye yakın kişi de 5 Temmuz - 6 Ağustos arasındaki yeni protesto dalgasında hayatını kaybetti.

Ölenler arasında protestocular, çevredekiler, olayları takip eden gazeteciler ve çok sayıda güvenlik gücü olduğu, toplam 32 çocuk ve 4 medya çalışanının öldürüldüğü belirtildi.

Aynı zamanda "binlerce protestocu ve çevredeki kişinin yaralandığı" sokağa çıkma yasakları ve internet kesintileri nedeniyle bilgi toplanması sekteye uğradığından, bildirilen ölü sayısının muhtemelen eksik olduğuna işaret edildi.

Raporda, "güvenlik güçlerinin genel olarak hem protestolara hem de ardından gelen şiddete haksız ve orantısız güç kullanarak karşılık verdiği" ortaya çıktı.

Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Bolsonaro ve 36 kişi darbe girişimiyle suçlandı Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Bolsonaro ve 36 kişi darbe girişimiyle suçlandı

Belgede, "Polis ve paramiliter güçlerin, plastik mermiler, ses bombaları ve gerçek ateşli silahlar kullanarak hem barışçıl hem de şiddet içeren protestolara karşı ayrım gözetmeksizin sıklıkla güç kullandığı görülüyor" ifadesine yer verildi.  Ayrıca helikopterlerin de yukarıdan ateş açmak için konuşlandırıldığı, protestocuların genellikle sopa, tuğla veya el yapımı silahlar kullandığı belirtildi.

5 Ağustos'ta Başbakan Şeyh Hasina istifa ederek ülkeyi terk etti. Ona ve hükümetine karşı protestolar, Temmuz ayı başlarında yüksek işsizlik oranından memnun olmayan öğrencilerin protestolarıyla başladı. Eylemleri yaygınlaştı ve polisle çatışmalara dönüştü; bu çatışmalar temmuz ayı boyunca devam etti ve ağustos ayına kadar devam etti. Şu anda ülkede, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus başkanlığında geçici bir hükümet kuruldu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha