Batman Üniversitesi ile Dicle Elektrik iş birliğinde hayata geçirilen, "Yeteri Kadar En Doğru Karar" kampanyası ile tükenen yeraltı su kaynakları, değişen iklim şartları, azalan yağmurlar ve kuraklığın neden olduğu verimin düşüklüğü için destek verilmesi için önemli çalışmalara imza atıldı.

Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcıları Nedim Tüzün ve Şeref Korhan’ın katıldığı programda, Batman Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, Doç. Dr. Emrullah Acar, Dr. Muhammed İnal ve Dr. İbrahim Halil Demirel tarafından Dicle Elektrik Konferans Salonu'nda çiftçilere verilen eğitimlerde; toprak-su ilişkilerinden sulama sistemleri planlamalarına ve hassas sulamadan pompaj tesislerdeki bakım-onarım işlemlerine kadar birçok konu başlığı yer aldı.

Teorik eğitimin 8 saat olarak verildiği eğitim programında, uygulamalı eğitimler ise, 40 saat olarak planlandı.

Uygulamalı eğitimde 5 farklı lokasyondaki sulama tesislerinde 5 gün boyunca; debi ve basınç değerlerinin ölçümü, elektrik tüketimleri ile birlikte su maliyetlerinin belirlenmesi ve azaltılması yöntemleriyle ilgili bilgiler verilecek.

Bakan Yusuf Tekin'den "Türkiye'nin en büyük lise kampüsü"nde inceleme Bakan Yusuf Tekin'den "Türkiye'nin en büyük lise kampüsü"nde inceleme

Çiftçilere verilen eğitim sonrasında projeyle ilgili yapılan açıklamada; tarım alanında kullanılan suyun toplam su tüketiminin yüzde 70’ini oluşturduğu, ülkemizde yüzde 80’lere yaklaşan tarımsal su tüketiminin ağırlıklı olarak yeraltı su kaynaklarından beslendiği, tüketim sonucunda tarım alanlarının salma sulama tekniğiyle sulanmasının büyük su israfına neden olduğu, bunun önüne geçmek ve daha kaliteli tarımsal ürünün alınması için ise su ve enerji tasarrufu için gerekli farkındalığın oluşturulmasının gerektiği vurgulandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha