Batman Üniversitesi merkez kampüs konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Batman Valisi Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp’in yanı sıra İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cafer Öz, akademisyenler, ilgili kamu kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.
Program'da Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir’in açılış konuşmasıyla devam etti.
"Üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme arayışındayız"
Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bilgi veren Rektör Demir, "2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk döneminde gönüllü öğretim elemanlarımız tarafından 76 ortaöğretim kurumunda gerçekleştirilen akademisyen-öğrenci buluşmalarında Üniversitemizin 82 akademisyeni 8 bin 453 öğrenciye geniş bir yelpazeye yayılan bilimsel alanlarda çeşitli eğitimler verdi. Batman Üniversitesi ailesi olarak geliştirdiğimiz bütün sosyal sorumluluk projeleriyle çocuklarımızın nitelikli bir eğitim ve öğretim imkânına kavuşması ve geleceğe hazırlanmasında pay sahibi olma ve üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme arayışındayız." dedi.
"Çocukların Yetişmesinde En Önemli Etken Eğitim’dir"
Konuşmasında eğitim-öğretimin insan yaşamında yarattığı değişimle birlikte bireyin sosyal mobilizasyon sonucu toplum içindeki sosyal statülerinin de değiştiğine dikkat çeken Vali Ekrem Canalp ise şunları söyledi.
"Sosyal mobilizasyon demek; çiftçi anne babadan doğan bir çocuğun bakan olması, bir işçi anne babanın çocuğunun büyük bir şirkete CEO'su olmasıdır. Bugün dünyada en geçerli etken nedir sorusunun tek cevabı var, o da eğitim’dir. Bu, dünyanın gelişmiş, gelişmekte olan ve hatta en fakir ülkelerinde de temel etkendir. Siz, eğer yeni nesillere iyi bir eğitim verebilirseniz, sosyal mobilizasyonu da en güçlü şekilde gerçekleştirmiş olursunuz."
"Eğitim diğer bir fonksiyonu bireylere yeni bir vizyon kazandırmaktır"
"Eğitim öyle bir değer ki, toplumları, aileleri ve toplumları değiştiriyor." diyen Canalp, " Peki yeni nesillere en iyi eğitim nasıl verilir? Eğitim çok önemli bir fonksiyonu var; bilgiyi aktarma fonksiyonudur. Bu fonksiyon eğitimin her aşamasında geçerli. Eğitim diğer bir fonksiyonu bireylere yeni bir vizyon kazandırmaktır. Yani bilginin aktarımı söz konusu olduğu zaman, kişinin kendi başına elde etmesi de mümkündür. Kitap okuyarak, daha fazla çalışarak, bir vizyon oluşturmak söz konusudur. En önemli kaynaklardan bir başkası ise insana rehberlik edecek belki de sizi derinden etkileyecek insanlara ihtiyaç var. Muhtemelen öylesine etkiliyor ki, vermiş oldukları bilgi çok az, ama zihin dünyamızda ortaya çıkarmış oldukları etkiler muazzam." diye konuştu.
"Akademisyen-öğrenci buluşmaları öğrencilere yeni bir vizyon kazandırdı"
Akademisyen-öğrenci buluşmalarını öğrenciler yeni bir vizyon kazandırmada çok etkili olduğunun altını çizen Canalp, "Bir saat, bir buçuk saat içerisinde; siz ortaokul, lise öğrencilerine belki çok fazla bilgi aktarmış olamayabilirsiniz. Ama etkileşimi o kadar önemli ki; bir saate yeni bir vizyon oluşturabilirsiniz. Nitekim Batman'da bu programı devreye girdikten sonra öğrencilerdeki değişim oldukça yüksek. Sınav başarısı her şeyi ölçmez doğrudur, katılırım ama belli bir şekilde değeri kıymeti olduğunu da hepimiz kabul ediyoruz. Batman’ın öğrencileri son bir yılda; sınavda ilk 10 ve 30 bin başarılarını yüzde 110 arttırmış durumda." dedi.
"Kütüphaneler, eğitimin en önemli unsurlarından bir tanesidir"
Gençlerin en iyi şekilde kendi kendilerini yetişmelerine imkân sağlayacak yerlerden bir tanesinin kütüphaneler olduğunu vurgulayan Canalp, "Bu anlamda dünyadaki Seattle modeli olarak bilinen kütüphanecilik modelinin Türkiye’deki adı; Batman modelidir. Biz merkezde dört adet, ilçelerimizde dört adet kütüphane olmak üzere toplamda sekiz adet kütüphaneyi Batman'a kazandırıyoruz. Bu saatten sonra Batman için Batman olarak düşünmeyeceğiz. Dedi ki, Batman'ı bölgesel merkez, kendi bölgesinin çekim merkezi, merkez şehir Batman'ı beraberce inşa edeceğiz. Üniversitemize Türkiye’deki üniversitelere örnek olacak bu projelerinden dolayı teşekkür ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)