BM ofisi, işgal yetkililerine, nüfusun büyük ihtiyaçları nedeniyle insani yardım için acilen bir insani yardım koridoru açmaları çağrısında bulundu.

OCHA yaptığı açıklamada, geçtiğimiz ay insani yardım kuruluşlarının işgal organlarına, Gazze'nin Kuzey vilayetine girmek için 50 talepte bulunduğunu, bunlardan 33'ünün tamamen reddedildiğini ve 8 talebin kabul edildiğini ancak daha sonra engellerle karşılaştığını belirtti.

BM sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze'nin kuzeyine insani yardım erişiminin genel olarak çok sınırlı olduğunu söyledi. OCHA, geçtiğimiz ay Gazze Vadisi boyunca bir kontrol noktasından kuzeye hareketi koordine etmek için 98 girişimde bulunulduğunu kaydederek, bu taleplerin yüzde 85'inin reddedildiğini veya engellendiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Bölge Direktörü Hannan Belhi, örgütün Gazze'de devam eden şiddetin ortasında hastaneleri çalışır durumda tutmak ve özel bakıma ihtiyaç duyan hastaları tahliye etmek için yorulmadan çalıştığını söyledi.

Kahire'deki Doğu Akdeniz Bölge Ofisi'nde sağlıkla ilgili acil durumlara ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Belhi, başta Filistin ve Lübnan olmak üzere Orta Doğu'daki durumun feci şekilde kötüleştiği uyarısında bulundu.

İşgal ordusu 25 Eylül'den bu yana Gazze'nin kuzeyine insani yardım girişini engelliyor. Ardından 1 Ekim'de mal girişini yasakladı. Ardından Cebaliye ve Beyt Lahiya sakinlerine yönelik geniş çaplı bir askeri saldırı başlatarak Gazze Şeridi'nin kuzeyini geri kalanından fiilen ayırdı. (İLKHA)

Brent petrolün varili 75 dolar seviyesinde Brent petrolün varili 75 dolar seviyesinde
Kaynak: ilkha