Bosna Hersek Savcılığı tarafından, "anayasal düzeni tehdit etmek" suçlamasıyla Dodik, Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başbakanı Radovan Viskovic ve RS Ulusal Meclisi (NSRS) Başkanı Nenad Stevandic'in gözaltına alınması için talimat verildi.
Savcılığın gözaltı kararının ardından Dodik, Viskovic ve Stevandic, Banjaluka kentinde ortak basın toplantısı düzenledi.
RS Başkanı Dodik, Bosna Hersek'i terk edeceği iddialarına ilişkin "RS'den hiçbir zaman ayrılmayacağım." diyen Dodik, "Bugün doğum günüm ve Saraybosna'dan çok güzel bir hediye aldım. Bugün kutlanması gereken asıl şey RS Anayasası'nın yenilenecek olması. Müslümanlar RS'yi yok etmek istiyor. Bugün aynı zamanda RS'nin haklarını koruyacak RS Özel Savcılığına ilişkin kanun da çıkacak." açıklamasını yaptı.
Dodik, Rusya'dan Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonunun (EUFOR) Bosna Hersek'teki görev süresinin uzatılmasını veto etmesini talep edeceğini belirterek gözaltı kararını "değersiz" olarak niteledi.
RS Başbakanı Viskovic de kendi isteğiyle hiçbir şekilde Bosna Hersek Savcılığına gitmeyeceğini belirtti.
RS Ulusal Meclisi Başkanı Stevandic ise yakalama kararının RS Anayasası'na aykırı olduğunu belirterek "Çatışma karşıtı bir duruş sergiliyoruz ama bu, meşru müdafaa hakkımızı kullanmayacağımız anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, gözaltı kararının bölgeyi istikrarsızlığa ve kaosa sürükleyeceğini belirtti.
Bosna Hersek Mahkemesi, ayrılıkçı söylemleriyle gündeme gelen Dodik hakkında "Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı" gerekçesiyle 1 yıl hapis ve 6 yıl siyasi yasak cezası vermişti.
Mahkeme kararının hemen ardından NSRS'de yapılan oylamada devlet kurumları olan Bosna Hersek Yüksek Yargı ve Savcılık Konseyi (VSTV), Bosna Hersek Savcılığı, Bosna Hersek Mahkemesi ve Bosna Hersek Araştırma ve Koruma Ajansının (SIPA) RS entitesindeki faaliyetleri yasaklanmıştı. (İLKHA)