İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen Blockchain Expo World Fuarı'nın açılış konuşmasını Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir yaptı. 

Türkiye’de ilk defa düzenlenen etkinlikte dünyanın dört bir yanından gelen sektör temsilcileri bir araya geldi. Blockchain teknolojisi enine boyuna tartışıldı.

"Öğretmen Gözüyle" fotoğraf sergisi Ankara'da açıldı "Öğretmen Gözüyle" fotoğraf sergisi Ankara'da açıldı

"Devasa bir teknoloji boyutu"

Bilişim faaliyetlerine ilgi ve katkısı ile bilinen Rektör Demir, Blockchain Expo Fuarı'nda yaptığı açılış konuşmasında, "Blockchain teknolojisinin Türkiye'de gelişimi, yetişmiş insan kaynağına bağlıdır. Son derece yeni bir teknoloji alanı olan blockchain, esasında dünyanın yeni rotasını da bize göstermektedir. Sadece profesyoneller, iş insanları değil; bu konuya ilgi duyan amatörler tarafından bugün devasa bir teknoloji boyutuna eriştirilen bu teknoloji, yarın öğrencilerimize finanstan tutun da sağlık sektörüne kadar geniş bir yelpazede staj imkânı ile istihdam olanağı sağlayacaktır. Her bir öğrencimiz, burada ortaya konulan bilgiyi, tecrübeyi paylaşıp özümseyerek kendi çalışma alanlarında saygın iş insanları, saygın devlet insanları, saygın bireyler olabilecektir. Buna canı gönülden inanıyorum." dedi.

Demir, Blockchain Expo World’de 'Inatba  Akademik Danışmanı' olarak panel sunumu da gerçekleştirdi.

"Akademi ve Devlet Kurumlarında Blockchain Kullanımı” konulu panelin  moderatörlüğünü  Wtech Kurucu Başkanı Zehra Öney  yaparken, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkan Yardımcısı Sadullah Uzun da panelde konuşma yaptı.

"Blockchain teknolojisi için uluslararası standartları yakalama çabasındayız"

Rektör Demir, sunumunda küresel ilişkiler bağlamında blockchain teknolojisini değerlendirerek, "Sınır ötesi iş birliği, hükümetler arasında güvenilir ve şeffaf veri paylaşımı ve bunun kolaylaştırılması alanında bu teknoloji kullanılabilir. Bu durum standartlaşmayı beraberinde getirecek. Blockchain teknolojisi için uluslararası standartlar oluşturma çabaları şimdiden oluşturulmuş durumda. Finansal proseslerin geliştirilmesi, bilgi ve işlem güvenliğinin sağlanması, keza akıllı sözleşme uygulamaları dikkate alındığında idari yükü azaltan yönüyle otomatik uygulanabilir sözleşmelerin etkinliğine katkı sağlar." şeklinde konuştu.

Hükümetlerarası iş birliğinin geliştirilmesine daha da katkı sağlayacak olan blockchain ve uygulamaları açısından önemli olduğunu aktaran Demir, hem yazılım yapan hem de mevcut programları geliştiren ve kullanan kişileri üniversiteler olarak yetiştireceklerini ifade etti.

TÜBİTAK Bilgem Başkanı Sadullah Uzun ise, yapılan Bilişim Festivali serisinin Türkiye için büyük bir kazanç olduğunu, bu etkinliğin büyümesi için desteklenmesi gerektiğini ifade ederek tüm sektör temsilcilerini katılım ve desteğe davet etti.

Son olarak Rektör Demir, birçok kamu ve özel sektör temsilcisi ile ikili görüşmeler de gerçekleştirerek blockchain teknolojisi yatırımcı, uzman ve girişimcilerini Batman’a davet etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha