Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımdaki elektrik zammı, girdi maliyetleri, açıklanan hububat fiyatlarının çiftçileri perişan ettiğini, ekim yapamaz hale getirdiğini belirtti.
Nizamettin Aydiş
Bu yıl çiftçilerin hububat fiyatlarındaki beklentisinin istedikleri gibi olmadığını belirten Aydiş hatta geçen seneki hububat fiyatlarının bu senekinden daha iyi olduğunu savundu.
Şu anda buğday fiyatlarının ton başına 8 bin 300 ila 8 bin 400 lira aralığında, arpa ise 6 bin 300 civarında seyrettiğini aktaran Aydiş, bu fiyatlarla çiftçinin para kazanmasının asla mümkün olmadığını ifade etti.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) şu ana kadar sadece bir milyon ton hububat alımı yaptığını dile getiren Aydiş, TMO'nun sadece geçen sene 13-14 milyon ton aralığında buğday aldığını anımsattı.
"Çiftçinin paraya ihtiyacı var"
Çiftçilerin mahsulünü Toprak Mahsulleri Ofisi'ne vermekte tereddüt yaşadığını belirten Aydiş, "Nedeni ise çiftçi parasını 40 gün sonra almasından kaynaklanıyor. Çiftçinin ise paraya şiddetle ihtiyacı var. Durum böyle olunca çiftçi mahsulünü tüccara satmak zorunda kalıyor. Tüccarında çiftçinin elindeki tün malı almaya imkânı yok." dedi.
"Çiftçi para kazanmıyor"
Bu sene çiftçilerin durumunun içler acısı olduğuna vurgu yapan Aydiş, şöyle devam etti:
"Çiftçinin tek avantajı verimin iyi olmasıdır ve onun dışında hiçbir avantajı yoktur. Öyle gösteriyor ki çiftçi bu sene buğdayda para kazanmıyor. Dünya piyasalarında buğdayın tonu 7 bin lira civarlarında olabilir ve uygundur. Bizde ise 8 bin liranın üzerindedir ama dünya piyasalarında ve gelişmiş ülkelerde mazot bu sene ne kadarsa, gelecek sene de aynı kalıyor. Onlarda mazota, gübreye, ilaca, traktör parçalarına ve hiçbir şeye zam yapılmıyor. Enflasyonları yüzde 3-4 civarlarındadır. Biz de ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in açıklamasına göre yüzde 75-80 iken diğer piyasa rakamlarına göre yüzde 120'dir ve her sene enflasyon yükseliyor. Böyle olunca dünya piyasalarını bizlere örnek olarak göstermelerine gerek yok."
"Çiftçinin en büyük sıkıntısı girdi maliyetleridir"
Türkiye dışındaki dünya çiftçilerinin girdi maliyetleri gibi bir sorunlarının olmadığını ifade eden Aydiş, "Dünya yaklaşık 10 yıldır girdi fiyatları aynıdır. Yani oradaki çiftçilerin girdi sıkıntıları yok. Bugünlerde gübreye zam gelmeye başladı, hatta elektriğe zam geldi bile. Mazota, gübreye, ilaca ve diğer girdilere de zam gelecek. Bu zamlar gelince tabi ki fiyatta kurtarmıyor. Önümüzde mısır hasadı var ve korkarım ki mısıra başfiyat bile verilmesin ve bu sefer çiftçinin mısırı da elinde kalır. Şu anda çiftçinin maliyetleri çok yüksek ve çiftçinin en büyük sıkıntısı yüksek maliyetlerdir. Böyle olunca dünya piyasasıyla mücadele edemiyoruz." diye konuştu.
"Elektrik zammı çiftçiye ekim yaptırmaz"
Geçtiğimiz hafta tarımda elektriğe yapılan zamma da tepki gösteren Aydiş, şunları söyledi:
"Elektriğe yapılan son zamla sulu tarım yapanlar artık çiftçilik yapamaz. Çünkü bu elektrik zammını karşılayamazlar. Bugün dünyada tarım ve gıda ürünleri çok önemli olduğu bir dönemde üreticilere böyle davranmamak gerekir. Çiftçi tarım yapmazsa üç öğün soframızda bulunan hiçbir şey olmaz. Şu anda tüm bölgelerin çiftçileri perişan haldedir. Şu ana kadar 3 milyon hektar tarım arazinde azalma var. Yüksek maliyetlerden dolayı çiftçi ekim yapmamakla beraber tarlayı da artık kiralamıyor. Hükümetten bu konuları tekrar gözden geçirmelerini rica ediyorum." (İLKHA)