Çocuk ortopedisi, doğumdan başlayarak ergenliğe kadar olan yaşlardaki çocukların eklem, kas, kemik bağ dokusu ve tendon gibi...hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.

Çocuk ortopedisi nedir?

Çocuk ortopedisi çocukluk çağı hastalıkları ile ilgilenen ortopedinin bir yandalıdır. Ve genellikle doğumdan ergenlik dönemine kadar olan bu yaş grubuna özgü hastalıklarla ilgilenirler. Çocukluk çağında başlayıp erişkin dönemde yansıması görülen hastalıklar da çocuk ortopedisinin ilgi alanına girer. Çocuk ortopedisini her ne kadar yandal olarak nitelendirsekte tıpta uzmanlık eğitiminde ayrı bir dal veya yandal olarak resmiyette bulunmamaktadır. Her ortopedi uzmanı tıpta uzmanlık eğitimi esnasında çocuklarda görülen ortopedik rahatsızlıklara ait gerekli eğitimi almakta ve tecrübe kazanmaktadır. Ayrıca her tıp uzmanlık dalında olduğu gibi ortopedide de uzmanlar meslek hayatlarında belirli alanlara karşı ilgi duymaktadır.

Şanlıurfa'da 15 öğrenci gıda zehirlenmesi yaşadı   Şanlıurfa'da 15 öğrenci gıda zehirlenmesi yaşadı  

Çocuk ortopedisi hangi hastalıkları kapsar?

Çocuk ortopedisi çocukluk çağında görülen hastalıklarla ilgilenir. Bu hastalıkları gruplandıracak olursak;

Nöromusküler hastalıklar: Çocuk ortopedisinde sıkça karşımıza çıkan bir hastalık grubudur. Sinir sistemi ile kasları etkileyen hastalıklar bu gruba girer. (Ör: Musküler distrofiler, SMA, Serebral palsi gibi...)

Yaralanmalar ve kırıklar: Çocukluk çağında görülen kırık ve çıkıklar, spor yaralanmaları bu gruba girer.

Doğumsal anomaliler: Kalça çıkığı, eksik veya fazla parmak, kemik gelişim bozuklukları bu gruba girer.

Büyüme bozuklukları: Skolyoz, o bacak-x bacak gibi dizlerdeki eğrilikler bu gruba girer.

Enfeksiyonlar: Kemik ve eklem enfeksiyonları (septik artrit, osteomyelit gibi).

Özetlemek gerekirse düz tabanlık, kalça çıkığı, parmak ucunda yürüme, serebral palsi gibi hastalıklar çocuk ortopedisinin en sık ilgilendiği hastalıklar arasındadır.

Çocuk ortopedisinde tedavi yöntemleri ve farklılıkları nelerdir?

Çocuk ortopedisinde tedavi yöntemleri hastalıktan hastalığa değişmektedir. Yumuşak doku cerrahileri (kas tendon transferleri, enjeksiyonlar, gevşetme ameliyatları gibi) ve kemik ameliyatları (kemiğin açısının değiştirilmesi, eklem-kemik dondurma ameliyatları, kırık ameliyatları gibi) olmak üzere 2 ayrı ana başlıkta inceleyebiliriz. Erişkin ortopedisinden farklı olarak çocukların büyüme gelişme aşamaları göz önünde bulundurulur. Ayrıca ameliyat sonrası kas kemik büyümesi, kilo alımı, boy uzaması devam edeceği için tedavi planlamasında bunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra tedavi planlamasında aile faktörü daha ön plana çıkmaktadır. Nöromusküler hastalıklar gibi bazı hastalıklarda hasta birden fazla branşın takibinde yer almaktadır. Multidisipliner yaklaşım gerektiren bu hastalarda da ortopedinin tedavi planlamasında diğer branşların fikri önemli olabilmektedir. (İLKHA)  

Kaynak: ilkha