Gazze Anlaşması’nın birinci aşaması kapsamında gerçekleşen yedinci esir takası, Ofer ve Ketziot zindanlarında tutulan Filistinli esirlerin serbest bırakılmasıyla tamamlandı.

Filistin Esir İşleri Heyeti'nin açıklamasına göre, işgal makamları bugün 620 Filistinli esiri serbest bıraktı. Bunların arasında; 151 eski esir ve uzun süreli mahkûmlar bulunuyor.

Bu mahkûmlardan 43’ü Batı Şeria ve Kudüs’ten, 11’i ise 7 Ekim 2023’ten önce Gazze’den tutuklanan kişilerden oluşuyor.

Ayrıca 97 esir, Mısır’a sürgün edilerek oraya gönderildi.

Öte yandan 445 esir, 7 Ekim’den sonra Gazze’ye yönelik soykırım savaşı sırasında alıkonulmuş Filistinlilerden oluşuyor. Bunların yanı sıra 24 çocuk ve kadın esir de serbest bırakıldı.

Esir Bilgilendirme Ofisi, 50’si müebbet hapis cezasına çarptırılmış, 60’ı uzun süreli mahkûmiyet almış ve 2011’deki "Özgürlüğe Kavuşanların Sadakati Anlaşması" (Şalit Takası) ile serbest bırakıldıktan sonra 2014’te işgal tarafından tekrar esir alınan 47 kişinin de bu takas kapsamında serbest kaldığını belirtti.

İşgal, son dakikada esir listesinde değişiklik yaptı

El Cezire, işgal makamlarının son anda esir listesini değiştirdiğini ve serbest bırakılması planlanan 6 esirin isimlerini listeden çıkardığını duyurdu. Bunun yerine 4 ağır mahkûmiyet almış esir, 3 müebbet mahkumiyet cezası alan esir ve daha önce takas listelerinde bulunmayan bir başka müebbet mahkûmu listeye dahil edildi.

Esir değişim sürecinin daha düzenli yürütülmesi planlanırken, bazı takasların gecikmesi arabulucu taraflar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle gerçekleşti. Bununla birlikte, uluslararası toplumun büyük baskısı nedeniyle sürecin devam ettiği belirtildi.

Çocuk ve kadın esirler serbest bırakıldı, şehit cenazeleri verilmedi

Önemli bir gelişme olarak, bu esir takasında işgalin uzun yıllardır elinde tuttuğu Filistinli şehit cenazelerini teslim etmesi beklenirken, bunun yerine Gazze’den çocuk ve kadın esirlerin serbest bırakıldığı aktarıldı.

Öte yandan, siyonist 12. Kanalı, hapishane yönetiminin serbest bırakılan esirlerin hücre duvarlarına şu ifadeleri kazıdığını tespit ettiğini bildirdi:

"Unutmayacağız, affetmeyeceğiz ve asla boyun eğmeyeceğiz."

Bu mesajın, serbest bırakılan Filistinlilere hapishane yönetimi tarafından işgal bayrağını çağrıştıran mavi-beyaz çizgili kıyafetler giydirilmesine bir yanıt olduğu ifade edildi.

HAMAS, esirlerin tümü için ikinci aşamaya hazır

İran'da hükümete bağlı vakfa bombalı saldırı düzenlendi İran'da hükümete bağlı vakfa bombalı saldırı düzenlendi

Bugün Kassam Tugayları, 6 siyonist esiri serbest bıraktı. İşgale teslim edilmesi planlanan 4 esir cenazesi ise önümüzdeki hafta teslim edilecek. Böylece, anlaşmanın birinci aşaması tamamlanmış olacak.

Bu süreç, 19 Ocak 2025’te yürürlüğe giren ve işgalci rejmin Gazze’ye yönelik 15 ay süren soykırım savaşının saldırılarının ardından başlayan ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak uygulanıyor.

Anlaşma gereği; 33 israilli esir (bunlardan 8’i cenaze) serbest bırakılacak. Buna karşılık, 1900 Filistinli esir özgürlüğüne kavuşacak.

Şu ana kadar Filistin direnişi, 4’ü cenaze olmak üzere 29 israilli esiri serbest bıraktı. Buna karşılık, işgal zindanlarından 1720'den fazla Filistinli esir özgürlüğüne kavuştu.

Bu esir takası, ateşkes anlaşmasının başlangıcından bu yana gerçekleşen yedinci takas oldu. Önümüzdeki günlerde, anlaşmanın ikinci aşamasına geçilmesi için müzakerelerin devam etmesi bekleniyor. Ancak, bazı şartlar konusunda hâlâ anlaşmazlıklar olduğu bildirildi.

HAMAS, yaptığı açıklamada Gazze'de tutulan tüm esirleri "tek seferde" serbest bırakmaya hazır olduğunu belirtti. Ancak bunun için işgal ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi ve Gazze Şeridi'nin yeniden inşasını şart koştu. Anlaşmanın ikinci aşamasının 2 Mart 2025’te başlaması planlanıyor.

Anlaşmanın üçüncü ve son aşaması, Gazze’nin yeniden inşasını içeriyor. işgal saldırıları nedeniyle büyük ölçüde yıkılan Gazze'de binlerce Filistinli, enkaz altında yaşam mücadelesi veriyor ve ağır insani koşullar altında hayatta kalmaya çalışıyor.

ABD desteğiyle 15 ay süren savaş

İşgal rejimi, 7 Ekim 2023’ten 19 Ocak 2025’e kadar ABD’nin tam desteğiyle Gazze’ye yönelik bir soykırım savaşı yürüttü. Bu süreçte çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 160 binden fazla Filistinli şehit oldu veya yaralandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha