Makam tazminatı hakkının üniversite daire başkanlarına verilmesi, araştırma görevlilerine yeşil pasaport alabilme hakkının tanınması ve döner sermaye katkı payından yararlanması gibi talepleri dile getirmek amacıyla basın açıklaması düzenleyen Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanlığı, toplu sözleşme kararının hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü binası önünde düzenlenen basın açıklamasını Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Yüksel Gümüş okudu.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon ünvanları itibarıyla her bir üniversitede aynı yeterliliğe sahip olarak aynı işi yapmalarına rağmen bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan idari personelin iller veya kurumlar arası yer değişikliği hakkında sahip olmadığını belirten Gümüş, üniversite idari personelinin bir diğer üniversiteye yer değişikliği yapabilmesi, kadrosunun bulunduğu üniversitenin iznine bağlı olduğunun altını çizdi.

"YÖK'ün 52'nci madde üniversiteler arası yer değişikliğinin hukuki dayanağının mevcut olduğunu ortaya koymaktadır"

Bu iznin verilmemesinin uzun dava süreçlerine neden olduğunu, çoğu durumda yer değişikliği yapılmak istenen üniversitenin personel ihtiyacı için beklemek zorunda olmadığı için kişi lehine olumlu sonuçlanan muvafakat davalarının dahi sonuç doğuramadığını kaydeden Gümüş, "Hâlihazırda çoğu üniversite, diğer üniversitelere yer değişikliği yapmak isteyen idari personelinin bu taleplerini yönergeler aracılığıyla düzenlemektedir. Bu yönergelerde, yer değişikliği yapmak isteyen idari personel için asgari görev yapma süresi, kadro ünvanı/hizmet sınıfı bazında kontenjan, geçerli mazeret vb. şartlar aranmaktadır. Ancak bu yönergelerde uygulama birliği sağlanamadığı gibi diğer üniversiteleri bağlayıcı hükümler tesis edemediği açıktır." dedi.

Gümüş, "2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 52'nci maddesinin f bendindeki 'üniversitelerde görevli memur ve diğer görevlilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından yükseköğretim üst kuruluşları veya yükseköğretim kurumları arasında atanabilecekleri' hükmü, üniversite idari personelinin üniversiteler arasında yer değişikliğinin hukuki dayanağının mevcut olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında Eğitim-Bir-Sen'in gayretleri sonucunda eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolu 6 ve 7'nci Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi'nde idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmış; bu bağlamda YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yürütülmüş ise de henüz işleyen bir sistem ortaya konulamamıştır." ifadelerini kullandı. 

"Öğretim elemanları ücret uygulamasında en fazla ihmal edilen kesim"

Üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiilî bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğuna vurgu yapan Gümüş, şunları söyledi:

"Üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği işlemlerinin, halen bir kısım üniversiteler tarafından yapılan, ancak hâliyle diğer üniversiteleri bağlamayan, bireysel yönergeler yerine toplu sözleşme hükmünden hareketle YÖK Başkanlığı eliyle üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiilî bir düzenleme yapılması gereklidir. Öğretim elemanlarının mali hakları iyileştirilmelidir. Öğretim elemanları, 'eşit işe eşit ücret' uygulaması olarak bilinen 666 sayılı KHK düzenlemesinde en fazla ihmal edilen kesim olarak, ücretlerinde diğer meslek gruplarıyla orantılı bir artış gerçekleşmeyen nadir meslek gruplarından biri olmuştur. Bu durum, üniversite camiasında ve kamuoyunda çalışma hayatındaki kamu yönetimine ve adalete olan güveni ciddi ölçüde zedelemektedir. Son yıllardaki reel olmayan enflasyon ortamında mali haklarında yeterli bir artış gerçekleşmeyen, aksine gerçek bir kayıp yaşayan öğretim elemanları/akademisyenler, ciddi ölçüde itibar kaybına uğramaktadır."

"3600 ek gösterge bir an önce hayata geçirilmeli"

Bitlis'te Beraat Kandili vesilesiyle onlarca aileye yardımda bulunuldu Bitlis'te Beraat Kandili vesilesiyle onlarca aileye yardımda bulunuldu

Akademik personelin hem kendi içinde hem de diğer mesleklerle yapılan kıyaslamalarda maaş düzeyi ekseninde mağduriyet yaşadığını kaydeden Gümüş, "Bu itibarla öğretim elemanlarının mali haklarında artış sağlanması yönünde bir düzenleme yapılması elzemdir. Sorunlara çözüm üretilinceye kadar mücadele etmeye, yer değişikliği talebini dile getirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Gümüş, "Eğitim-Bir-Sen olarak, 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesi, akademisyenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi, makam tazminatı hakkının üniversite daire başkanlarına da verilmesi, araştırma görevlilerine yeşil pasaport alabilme hakkı tanınması için gayret sarf etmeye; İdari personelin geliştirme ödeneğinden faydalanması, Üniversite tazminatını alması, döner sermaye katkı payından yararlanması gibi üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği hakkı mücadelesinin bayraktarlığını yapmaya, somut bir çözüm üretilinceye kadar emek harcamaya, haklı ve yerinde talebi ısrarla dile getirmeye devam edeceğiz." diye belirtti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha