Ehliyet almak isteyen vatandaşları yeni düzenlemede nelerin beklediği hakkında değerlendirmede bulunan Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Bektaş, direksiyon sınavı için bazı yeni düzenlemelerin getirildiğini kaydetti.

Otomobil ile tır çarpıştı: 1 yaralı Otomobil ile tır çarpıştı: 1 yaralı

"Sürücü kursu fotoğraf çekecek"

Sürücü adaylarının artık kayıt yaptıkları kursta fotoğraf çekmelerinin zorunlu olduğuna değinen Bektaş, "9 Temmuz 2024  tarihli 32597 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikler var. Sürücü kursuna kayıt yapacak olanların yeni TC. kimlik kartına sahip olması gerekiyor. Yeni dönemde kayıt dışılığın önüne geçmek için bakanlık iki önemli uygulamaya bakanlık imza attı. Bunlardan birincisi sürücü belgesi alacak olan şahısların fotoğrafları sürücü kursları tarafından çekilecek. Çekilen bu fotoğraf nüfus müdürlükleri tarafından teyit edildikten sonra kayıt yapabilecekler. Diğer önemli bir husus aday adına kesilen faturalar MEBBİS üzerinden MTSK'ya işlenecek bu durumda mali açıdan kayıt dışılığın önüne geçilmiş olacak. Direksiyon sınav güzergahları iki farklı noktada olacaktır. MEB tarafından belirlenecek güzergahlarda aday sınava girecek. Bu güzergahlar sınav günü sınav komisyonu başkanlığı tarafından kura çekilecek. Farklı kurslar belirlenen güzergahlarda eğitim verebilecekler. Güzergahlardaki denetim sınavdan bir önce milli eğitim komisyonu tarafından yapılacak." dedi.

"Başarısız olanlar başka il ve kursa kayıt yapabilecek"

 Mahmut Bektaş

Direksiyon sınavında dört kez başarısız olanların haklarının korunduğuna vurgu yapan Bektaş, "Direksiyon sınavında dört kez başarısız duruma düşen öğrencilerimizin hakları korunmuş olacak. Bu durumda istemeleri halinde farklı bir kursa, farklı ir ilde sınava girebilecek. e-Sınavda başarısız duruma düşen adaylar farklı bir ilde ve farklı bir kursa kayıt yaptıklarında bu kursiyerler gittikleri ilde sürücü kurslarında tekrar teorik  sınava girmeden direk direksiyon sınavlarına girebilecekler. Askere gidenler, doğum yapanlar, hasta olanlara yeni haklar tanındı. Bu kişiler sürücü kurslarına başvurduklarında kalan haklarını kullanabilecekler. Bu müracaatın süresi ise 3 yıldır. Sınav saatlerimiz değişti. Eskiden 07.00 ile 18.00 saatleri arasından yapılan sınavlar şimdi 07.00 ile 21.00 saatleri arasında yapılabilecek. Bunun sebebi 35 dakika olan sınav süresi 40 dakika oldu. Normal sınav süresi içerisinde bir araçla 12 kişi sınava girebilirken şimdi bir araçla 10 kişi sınava girebilecek. Geri parkta eskiden tek hamlede park etme şartı var iken bu durum 9 Ocak 2025'ten sona iki hamlede pak etme şekline getirildi." ifadelerini kullandı.

"Dar alanda dönüş kuralı getirildi"

Dar alanda dönüş kuralı getirildiğini belirten Bektaş, "Bu durumda U dönüşü yapacak adaylar üç hamlede bunu yapacaklar. Bunu yapamasalar sınavda başarısız olacak. Aynı alanda dönüşler motosikletler için de getirildi. Motosikletler için diğer durum ise B ehliyet alacak kişiler, istemeleri durumunda  A1 ehliyet almaları için maliyeye gitmeden 6 saat eğitim alarak motosiklet ehliyeti alabilecekler. Ancak bu ehliyet ile ticari motosiklet kullanamaz. Eğitimcilerimiz için de düzenleme var. İki yılda bir eğitimciler de  yeni müfredat hakkında bilgilendirilecek." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha