Deprem sonrası yerinde dönüşüme hız verilmesinin şehrin ayağa kalkmakta önemli bir yer tutacağına değinen Çelik, "6 Şubat 2023'te yaşanan depremin üzerine yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen halen yıkımlar devam ediyor. Bundan dolayı emlakçılar olarak sıkıntılar yaşıyoruz. Halen yıkılmayı bekleyen dört yüze yakın bina var. Yıkılacak olan binaların yanında bulunan diğer sağlam binaların sahipleri kendileri oturamadığı gibi kiraya da veremiyorlar. Bundan dolayı yıkılacak olan binalarla birlikte o binalarda atıl durumda bekliyor. Şuan Adıyaman halkının yaklaşık yüzde altmışı halen konteynerlerde yaşıyor. Bundan dolayı yetkililerin yıkım işlemini hızlandırarak yerinde dönüşüme de hız vermeleri gerekiyor. yerinde dönüşümde deprem bölgesi için prosedürün hızlandırılması gerekiyor. yerinde dönüşüm yapmak isteyen bir vatandaş evraklarla yaklaşık dört ay uğraşıyor." dedi.

"Kiralar çok yüksek"

Tarım-ÜFE'de yağlı meyveler yıllık yüzde 150,15 arttı Tarım-ÜFE'de yağlı meyveler yıllık yüzde 150,15 arttı

Deprem sonrası kiraların aşırı yükseldiğine değinen Çelik, "Depremzedeler için yapılan TOKİ konutlarının alt yapıları bitmediği için anahtarını teslim alan hak sahipleri de evlerine geçemiyor. Alt yapının da bir an önce bitmesi gerekiyor. Çünkü önümüz kış bundan dolayı Adıyaman tekrar büyük bir sıkıntı yaşayacak. Hak sahiplerinin bir kısmı il dışında buradaki evlerini kiraya veriyor. Asgari ücretin 17 bin emekli maaşların 12 bin 500 lira olduğu bir yerde kiraların 12 ile 15 bin arasında olması gerçekten bir zulümdür. Bu konuda da yetkililerin konutların yapımın hız vermesi gerekiyor ki evler çoğalsın ve insanlarımız rahat etsin. " ifadelerini kullandı.

"Şuan fiyatlar çok uygundur ama insanlarımızın alım gücü yok"

Deprem sonrası insanların konut almaya çok yanaşmadığını dile getiren Çelik, "Yetkililerin yerinde dönüşüme önem vermesi gerekiyor. Yerinde dönüşümle şehir ayağa kalkacaktır. Depremden sonra yapılan bina çok azdır. Şuan fiyatlar çok uygundur ama insanlarımızın alım gücü yok. insanlar deprem görmüş evi almak istemiyor. Deprem gören evlerin fiyatları uygun olmasına rağmen vatandaşlar ev almaya yanaşmıyor. Bundan dolayı iş yapamıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha