Bağımsız bir komite olan Kıtlık İnceleme Komisyonu, abluka ve yoğun saldırı altındaki Gazze'nin kuzeyine işaret ederek, “Haftalar değil, günler içinde acilen harekete geçmek” açıklamasını yaptı.

Komisyon, "Bu felaket durumdan kaçınmak ve hafifletmek için, çatışmaya doğrudan dahil olan veya çatışmanın seyri üzerinde etkisi olan tüm aktörlerin bunu yapması gerekmektedir." diye belirtti.

Etkili bir önlem alınmadığı takdirde yaklaşmakta olan bu felaketin boyutu muhtemelen şu ana kadar Gazze Şeridi'nde görülenden çok daha büyük olacağına dikkat çeken Komite, Kuzey Gazze'de "kıtlık, yetersiz beslenme, açlık ve hastalık nedeniyle aşırı ölüm oranlarında hızlı bir artış olduğunun varsayılabileceğinin" altını çizdi.

 Beyrut'un merkezine hava saldırısı: 29 can kaybı Beyrut'un merkezine hava saldırısı: 29 can kaybı

Komite, "kıtlık eşiğinin halihazırda aşılmış olabileceğini veya yakın gelecekte (meydana gelebilecek) olabileceğini" ekledi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisine göre Kuzey Gazze'de 75 bin ile 95 bin arasında insan kalıyor.

Buna karşılık Birleşmiş Milletler, özellikle dünya izlerken Filistinli sivillerin açlıktan ölmesi nedeniyle Kuzey Gazze'deki yaşam koşullarının ölümcül olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric düzenlediği basın toplantısında, Gazze'nin kuzeyinin yaklaşık bir aydır işgal kuşatması altında olduğunu, Filistinlilerin açlıktan öldüğünü, tüm dünyanın bunu izlediğini açıklayarak, "bu suçların durdurulması gerektiğini" vurguladı.

İşgal, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde mutlak Amerikan desteğiyle yürüttüğü imha savaşında 146 bin fazla kişiyi şehit etti ve yaraladı, yaklaşık 1,9 milyon insanın yerinden edilmesine yol açtı. Sağlık, eğitim ve düzinelerce çocuğun ve yaşlının hayatına mal olan zulmün ortasında, 10 binden fazla insan kayıp. (İLKHA)

Kaynak: ilkha