Türkiye’de son yıllarda evlilik yaşının yükselmesi, ekonomik zorluklardan dolayı evliliğin ötelenmesi, doğurganlık oranlarının gittikçe düşmesi ve boşanma oranlarının da her geçen yıl artması endişelere neden oluyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye'de genç nüfusun artması, doğurganlık oranlarının yükselmesi için özel çalışmalar yürüttüklerini söylemişti.

Türkiye'de doğurganlık hızının düşmesiyle ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık, Hazine ve Maliye Bakanlıklarından yetkililerin yer aldığı bir çalışma grubu kuruluyor. Bu grup, doğurganlık hızının düşmesine yönelik stratejiler geliştirecek ve saha çalışmalarını koordine edecek.

Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük, konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Gençlerin yüzde 70-80'i gelecek endişesinden dolayı evliliklerini öteliyorlar"

Bugün sorun çözmesi gereken ve sorumluluğu olan kişilerin bu noktada sorundan bahsettiğini söyleyen Elibüyük, "Sorunu çözmesi gereken noktalardaki sorumluluğu olan kurumların aslında elini taşın altına koyması lazım. Biz yıllardır şunu söylüyoruz; bu ülkenin kaynak sorunu yok. Ülkemizin kaynağının doğru paylaştırılması gerekiyor. Sahadayız çalışmalar yürütüyoruz. Gençlerin yüzde 70-80'ni gelecek endişesinden dolayı var olan ekonomik zorluktan dolayı evliliklerini öteliyorlar.  Evlilik yapmıyorlar, yapamıyorlar." dedi. 

Şanlıurfa’da 8 okulda internetin olmaması mağduriyete neden oluyor Şanlıurfa’da 8 okulda internetin olmaması mağduriyete neden oluyor

"Gençlerin evlenememekten kaynaklı geleceğe dönük Türkiye'nin hem nüfusu yaşlanıyor hem de doğurganlık oranı düşüyor"

Aile bakanlığının yapmış olduğu açıklama var olan soruna bir teşhis olduğunu belirten Elibüyük, "Peki, ne yapmak gerekiyor? Biz de dedik ki yıllarca gençlerimizin evlilikleriyle ilgili, eğitimleriyle ilgili özellikle evlilik noktasında hibe etmek şartıyla bu gençlerin evliliklerini kolaylaştırın. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanın yaptığı açıklama doğrudur gelecek için tehlikedir. Şu anda gençlerin evlenememekten kaynaklı geleceğe dönük Türkiye'nin hem nüfusu yaşlanıyor, hem doğurganlık oranı düşüyor. Sebep olan nedenleri ortadan kaldırmadan bu sorunların sadece konuşmakla bu sorunu teşhis etmekle çözüme kavuşmadığını biliyoruz ve görüyoruz." diye belirtti.

"Yoksulluğu ortadan kaldıracak projeler üretmek gerekir"

Elibüyük, "O yüzden de biz vakıf olarak da diğer alanlardaki mesela yoksullara ulaşırken, ihtiyaç sahibine ulaşırken de yaptığımız iki ayağı var. Bu işin bir sacayağı var. Bunlardan bir tanesi; var olan yoksulların en azından imkanlar dahilinde ihtiyaçlarını gidermek. Ama daha önemlisi yoksulluğu ortadan kaldıracak projeler üretmek. Bunlar da gerek iktidarına- muhalefetine gerekse sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasıyla beraber koordineli projeler odaklı ortak çalışma yürütülmekle ortadan kalkacak sorunlardır." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha