Kentin birçok noktasında birkaç ay önce başlatılan çalışmaların tamamlanmaması halkın tepkisine neden oluyor.

Edinilen bilgiye göre, projenin 2020 yılı içerisinde başlaması beklenirken, birtakım nedenlerden dolayı çok geç zamanlarda projenin hayata geçirilmesi halkın tepkisini çekti.

Özellikle kazılardan sonra yolların geç kapanması nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını belirten halk, birçok noktada tozdan geçilemediğini esnaf ise toz nedeniyle her gün dükkânını temizlemek zorunda kaldığını vurguladı.

Halk, ayrıca 9 Eylül okulların açılmasıyla okul bölgesinde yapılan kazı çalışmalarının öğrenciler için hem tehlikeli hem de sağlık noktasında sıkıntı oluşturduğunu ifade etti.

“Şu an en çok isteğimiz okular bölgesinin alt yapı çalışmasının bitirilmesidir

Artuklu ilçesine bağlı Yalım Mahallesi Muhtarı Abdulaziz Başçı, birkaç ay önce başlatılan alt yapı projesinin yetkililere özellikle okul bölgesinde çalışmaların hızlanması noktasında çağrıda bulundu.

Başçı, altyapı çalışmalarının fayda ile birlikte uğrattığı birtakım sorunlara değinerek, “Yaklaşık iki buçuk aydır süren temiz su kazı çalışmaları mahallemizi hemen hemen her tarafına yayılmış durumda. Hibe destekli olan bu kazı çalışması Mardin'imizin, Artuklu'umuzun daha rahat su alabilmesi için Avrupa Birliği Destekliği bir hibe desteklidir. Malum olduğu üzere okullara az kaldı. Kazı çalışmaları şu an okul bölgesinde devam edilmektedir. Yolların durumu berbat. Çocukların okula rahat gidebileceği alternatif bir yol yapılabilir veya çalışmaları daha fazla hızlandırarak okul geliş-gidişleri daha rahata kavuşturulabilir. Şu an en çok isteğimiz okular bölgesinin alt yapı çalışmasının bitirilmesidir. Bu konuda hem öğrencilerimiz hem de servisçi esnafımız gidiş-gelişlerde rahatlık yaşasın. Çünkü servisçiler çocukları farklı güzergâhlarda indiremiyor. İndirdiği zaman da illaki bir sorunla karşılaşabiliyor. Dolayısıyla yetkili birimlerden tek temennimiz, en azından okul bölgelerini, biraz daha bir özenle toparlayabilseler bizim için daha iyi olacak.” şeklinde konuştu.

“Mardin için büyük bir yatırım ancak proje çalışmaları hızlandırılmalıdır”

Projenin çok geç zamanda hayata geçirildiğini dolayısıyla birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Başçı, “Altyapı projesi haziran ayı Kurban Bayramı’ndan sonra başladı. Ancak bu proje 2020 yılının projesi olup geç kalınmış bir projedir. Bu çalışmalara daha önce başlanabilirdi. Son dakikalara kaldığı için de ister istemez vatandaşla mağdur oluyor. Yalan mahallesini 90'ı toz duman içinde kaldı durumda. Projenin tamamı sözde 2025 bitirilmesi söyleniyor. İnşallah biraz hızlandırılırlar. Çünkü önümüz kış.  Bu yollar böyle kaldığı sürece çamurdan geçilemeyecek. Normalde borular test edilmeden asfalt çalışmasının yapılmayacağı bilgisi var. Ancak en azından her bir kilometre bitirildikten sonra test edip yolu asfaltlasalar vatandaşta fazla mağduriyet çekmeyecek. Halk, bu durumdan bayağı rahatsız. Sürekli toz duman içinde. Şu an yazın ortasında kimse camlarını açamıyor. Sulama noktasında çok şikâyetler geliyor. Hava sıcak olduğu için sulanmanın bir etkisi kalmıyor. Dolayısıyla boruları test ettikten sonra direkt yolu çalışmasına başlansa daha sağlıklı olur. Tabii bu hizmet bizim için yapılıyor. Gerçekten de Mardin Artuklu için büyük bir yatırım.” şeklinde kaydetti.

Esnaf Rıdvan Allak ise, yollardaki kazı çalışmalardan çıkan tozdan rahatsız olduklarını ve esnaf olarak okulların açılacağı zaman bu kazı çalışmalarının kendilerine sorun teşkil edeceğini kaydetti.

“Bir an önce bu tozun giderilmesi ve asfalt çalışmalarının yapılması lazım”

Peygamberler şehri Şanlıurfa'da Mevlid Kandili idrak edildi Peygamberler şehri Şanlıurfa'da Mevlid Kandili idrak edildi

Allak, “Altyapı çalışmaları iki aydan beri devam ediyor. Yediğimiz yemeğin içine kadar toz giriyor. Günde bir sefer bir tanker su gelip boşaltılıyor. Hava çok sıcak olduğundan yarım saat sonra su kuruyor. Ayrıca arabalar çok gidip geldiğinden her yer toz duman oluyor. Bununla beraber ayın 9'unda okullar açılıyor. Bir an önce bu tozun giderilmesi ve asfalt çalışmalarının yapılması lazım. Sanki çalışmalar yer altının taşla kaplı olmasından uzun süreceği gözüküyor. Şu anda hizmet yapılıyor gerçekten. Biz hizmete karşı değiliz. Her yapılan bir hizmette illa zorlu süreçler olacak ama çalışmalar yavaş gidiyor.” ifadelerini aktardı.

MARSU’dan yapılan yazılı açıklamada ise, kentte yapılan altyapı çalışmalarının birçok noktanın kayalıklardan oluşması hasebiyle çalışma hızını düşürdüğünü, ayrıca yapımı tamamlanan boru çalışmalarının test işlemi yapıldıktan sonra bütün çalışmaların nihayete ereceği belirtildi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha