"Uluslararası Kudüs Vakfı" tarafından İstanbul'da düzenlenen ve "Mescid-i Aksa'ya Bakış" başlığı altında düzenlenen programa katılan Sami Ebu Zuhri El Cezire'ye konuştu.

Ebu Zuhri, işgali bir anlaşmaya varmaya zorlayan ciddi bir Amerikan baskısı olmadığına, işgalin her seferinde yeni koşullar dayattığına ve ABD yönetiminin bu pozisyonu benimsediğine dikkat çekti.

Bakan Tekin'den ülkeler arası iş birliği görüşmesi Bakan Tekin'den ülkeler arası iş birliği görüşmesi

HAMAS'ın 2 Temmuz'da arabulucuların (Mısır, Katar ve ABD)  önerisini kabul ettiğini, ancak teklifin ABD Başkanı Joe Biden'in konuşmasının ilkelerine ve BM Güvenlik Konseyi kararına dayanmasına rağmen, işgalin yeni koşullar getirmek için geri döndüğünü ifade eden Ebu Zuhri, gelecekteki müzakerelerin beklentilerine ilişkin olarak şunları söyledi: "Her durumda, işgal tarafından Gazze'de devam eden bir imha savaşı var ve tüm uluslararası taraflar bu saldırganlığı durdurmak ve bu suçları durdurmak için sorumluluk üstlenmelidir."

Saldırganlığın durdurulmasını sağlamak için bu müzakerelere başvurduklarını söyleyen Ebu Zuhri, ancak işgalci hareketin, bu müzakerelere katılımı saptırarak savaşı ve soykırımı devam ettirdiğini kaydetti.

Ebu Zuhri, "topun israil ve Amerikan tarafında olduğuna ve ABD yönetimi bir anlaşma yapma konusunda ciddiyse, işgalci rejimi Filistin halkına karşı bu saldırganlığı durdurmaya ve önceki anlaşmalardan ulaşılanlara saygı duymaya zorlamak için müdahale etmesi gerektiğine" inandıklarını bildirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da devam eden gelişmeler ve işgal ordusunun saldırılarının genişlemesine ilişkin konuşan Ebu Zuhri, "Siyonist işgal sadece Gazze'de değil, Batı Şeria'da ve Filistin'in her bölgesinde saldırılarına devam ediyor." dedi.

İşgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinliler arasında bir yerinden etme politikasının uygulanması gerektiğine dair açık bir siyonist planın olduğuna işaret eden Ebu Zuhri, bu durumun Filistin davasını ve halkını hedef alan bir plan olduğunu kaydetti.  (İLKHA)

Kaynak: ilkha