Musk, "Kimse Biden'ı öldürmeye çalışmıyor" paylaşımını tepkiler sonrası sildi Musk, "Kimse Biden'ı öldürmeye çalışmıyor" paylaşımını tepkiler sonrası sildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, işgal rejiminin 20 Temmuz 2024 akşamı Yemen'in Hudeyde limanına düzenlediği hava saldırılarının, gıda ve insani yardım için limana güvenen milyonlarca Yemenli üzerinde uzun vadeli etkilere sahip olabilecek, sivillere yönelik görünüşte hukuka aykırı, ayrım gözetmeyen veya orantısız bir saldırı olduğunu belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, işgalcilerin Hudeyde limanındaki 41 petrol depolama tankının en az 29'unu ve gemilerden malzeme yüklemek ve boşaltmak için kullanılan iki vinci hasara uğrattığını veya yok ettiğini tespit etti. Hava saldırıları ayrıca Hudeyde elektrik santraline bağlı petrol tanklarını da yok etti ve elektrik santralinin 12 saat boyunca çalışmasını durdurdu. 

Hudeyde limanı, ithalata bağımlı Yemen halkına yiyecek ve diğer ihtiyaçları ulaştırmak için kritik öneme sahip. Yemen'in ticari ithalatının yaklaşık yüzde 70'i ve insani yardımının yüzde 80'i, BM Kalkınma Programı (UNDP) Yerleşik Temsilcisi Auke Lootsma'nın  "ticari ve insani faaliyetler için kesinlikle hayati öneme sahip" dediği Hudeyde limanından geçiyor.

Bir yetkili, 30 Temmuz'da saldırıdan bu yana limana giren tek bir yeni gemi görmediğini, bunun insani yardım sağlanması için endişe verici bir gösterge olduğunu söyledi.

Yemenli bir araştırma grubu olan Sana'a Merkezi'nde çevre uzmanı olan Musaed Aklan, "binlerce ton yakıtın yanması sonucu ortaya çıkan zehirli dumanlar ... şüphesiz halk sağlığı için ciddi bir risk oluşturuyor." dedi. Tanklardan çevreye sızan petrolün "yakındaki su kaynaklarını, toprağı, plajları ve deniz yaşam alanlarını kirletme riski taşıdığını" söyledi.

Siyonist rejimin hava saldırıları ayrıca Hudeyde'deki ana elektrik santralini de vurdu. Hudeyde hakkında bilgi sahibi iki kişi, elektrik santralinin şehrin ana elektrik kaynağı olduğunu ve hastanelere, okullara, işletmelere ve evlere elektrik sağladığını söyledi. Hudeyde vilayetindeki iklim, Yemen'deki en sıcak iklimlerden biri ve bu da elektriğin vantilatörler, klima ve soğutma için kritik öneme sahip olmasını sağlıyor.

Uygulanabilir savaş yasaları, sivillere ve sivil nesnelere yönelik kasıtlı, ayrım gözetmeyen veya orantısız saldırıları yasaklıyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha