İran medyasına göre telefon görüşmesinde Pezeşkiyan, Macron'a İran'ın, bölgede ve dünyada barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasında, gerilimin, güvensizliğin ve savaşın önlenmesinde her zaman önemli bir rol oynadığını aktardı.

Pezeşkiyan, ancak siyonist rejimin, Gazze'nin mazlum ve savunmasız halkına işlediği suçların yanı sıra İran’ın resmi konuğu olan İsmail Heniyye’ye yönelik suikastla bölgede gerilimi tırmandırmaya çalıştığına dikkat çekti.

Ne yazık ki ABD ve Batılı ülkelerin, siyonist rejimi kınamak yerine suç, soykırım ve terör işleme konusunda onu desteklediklerini belirten Pezeşkiyan, İran'ın bu eylemlere uygun şekilde yanıt verme hakkını saklı tuttuğunu vurguladı.

Pezeşkiyan, siyonist rejimin Şam'daki İran Büyükelçiliğine saldırısı ve Tahran'da HAMA Siyasi Büro Başkanına yönelik düzenlediği suikastın ardından ABD ve Batılı ülkelerin eylemsizliğini eleştirdi.

İran Cumhurbaşkanı, “ABD ve Batılı ülkeler, çelişkili ve ikili bir yaklaşımla uluslararası yasa ve düzenlemelerin hiçbirine uymayan bir rejimi destekliyor ve bu tür eylemlerin hedefinde olan ülkeleri itidale çağrıyor.” dedi.

HAMAS: UCM'nin Netanyahu kararı tarihsel emsal teşkil ediyor HAMAS: UCM'nin Netanyahu kararı tarihsel emsal teşkil ediyor

Siyonist rejimin ABD ve Batılı ülkelerin siyasi, mali, silah ve medya desteğiyle soykırım, suç ve terör uyguladığı sürece bölgenin ve dünyanın istikrar, güvenlik ve barışın yüzünü göremeyeceğini vurgulayan Pezeşkiyan, “ABD ve Batılı ülkeler gerçekten bölgedeki savaşı ve güvensizliği önlemek istiyorsa, bu iddiayı kanıtlamak için derhal silah satmayı ve Siyonist rejime desteği bırakmalı ve bu rejimi Gazze'ye yönelik soykırımı ve saldırıları durdurmaya ve ateşkesi kabul etmeye zorlamalıdır.” diye konuştu.

Pezeşkiyan, muhatabarı Macron'a “İran; savaştan kaçınmayı, dünya barışı ve güvenliğini sağlamaya çalışmayı temel ilkelerinden biri olarak görüyor ancak uluslararası anlaşmalar ve kanunlar çerçevesinde, çıkarlarının ve güvenliğinin ihlal edilmesi karşısında asla sessiz kalmayacaktır.” diye belirtti.

Kaynak: ilkha