İşgalciler, 19. gündür hava ve topçu saldırıları düzenleyerek, evleri havaya uçurarak, insanları zorla yerinden ederek, kıtlığa maruz bırakarak ve okulları, barınakları ve hastaneleri, özellikle Cebaliye kampını ve Beyt Lahiya kasabasını vahşice hedef alarak Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki soykırım savaşını yürütmeye devam ediyor.

İşgal uçakları ve topçularının sürekli ve şiddetli bombardımanı nedeniyle hastaneler sıkı bir kuşatma ile karşı karşıya kalırken ve giriş çıkışları da engellendiği için halk çok zor koşullar altında yaşıyor.

Kudüs Gücü Komutanı Kaani'den HAMAS'a taziye ziyareti Kudüs Gücü Komutanı Kaani'den HAMAS'a taziye ziyareti

Görgü tanıkları, işgalin kuzeydeki suçları ve vahşeti nedeniyle kadın ve erkeklerin birbirlerinden ayrıldığı hatta zorla yerinden edilme sırasında çocukların annelerini kaybettikleri, bu nedenle birçok çocuğun akıbetinin bilinmediğini kaydetti.

Bugün, işgal ordusu Cebaliye mülteci kampındaki El Fahura Okulu'nu zorla boşaltarak bazı sivillerin kıyafetlerini zorla çıkarttı. İşgalciler, buradaki sivillerin Endonezya hastanesinin yakınındaki bir kontrol noktasına gitmelerini aktardı.

Bu arada, yerinden edilen insanlar, uygulanan kuşatma ve işgal ordusunun 19 gün boyunca bölgeye başlattığı yoğun bombardıman nedeniyle kefenlerin tükenmesinin ardından şehitlerinin cenazelerini kefensiz olarak kamuya açık yollara gömmek zorunda kaldı.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kıtlık ve susuzluk krizi de dramatik bir şekilde kötüleşti ve işgalciler gıda veya yardım taşıyan herhangi bir aracın girişini kabul etmiyor.

Siyonist işgalin birkaç gün önce bölgedeki iletişimi ve interneti kesmesi, yerinden edilenlerin başına gelenleri belgeleyen video ve fotoğrafların paylaşılmasına ve insanlarla iletişim kurmanın zorluğuna neden oldu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Örgütü'nün (UNRWA) Gazze'deki Enformasyon Ofisi Vekili İnas Hamdan, bugün yaptığı basın açıklamasında, Gazze Şeridi'ndeki gıda güvenliği seviyesinin, özellikle insani felaketin yaşandığı kuzey bölgelerinde risk altında olduğunu ve gıda, su, yakıt ve ilaç gibi yaşamın temel ihtiyaçları olan hayati yardım malzemelerinin girişine izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Hamdan, raporlara göre, yiyeceklerin çoğunun tükendiğini ve yakıt eksikliğine ek olarak yeterli içme suyu olmadığını, bu nedenle gerekli hizmetlere ve tıbbi bakıma erişim eksikliği yaşandığını kaydetti.

Hamdan, orada faaliyet gösteren üç temel hastanenin eksik kapasitede çalıştığını ve ikisinin günlerdir doğrudan bombalandığını açıkladı.

UNRWA personelinin bir yıl boyunca tüm zorluklara rağmen hizmet vermeye devam ettiğini, ancak nüfusun içinde sıkışıp kaldıklarına ve bu koşullarda kendilerine sağlanabilecek her şeyi mümkün olduğunca sağlamaya çalıştıklarına dikkat çeken Hamdan, çalışmalarını ve gerekli malzemeleri desteklemek için sağlık ekiplerinin gönderilmesini talep etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha