Ulusal Meteoroloji Ofisine göre Japonya'nın Nankai Fayı'nda güçlü bir deprem meydana gelme olasılığı, güneybatıdaki Kyushu adası bölgesinde meydana gelen depremin ardından geçici olarak arttı.

Ajans, yaptığı açıklamada, "Nankai Fayı üzerinde güçlü bir deprem olasılığı normal zamanlara göre daha yüksek hale geldi." dedi.

Kenya'da küçük uçak pistten çıktı Kenya'da küçük uçak pistten çıktı

Ayrıca, güneydeki Okinawa adasından Tokyo ve komşu illerine kadar geniş bir alanda Pasifik kıyısı boyunca güçlü bir tsunami riski konusunda da uyarıda bulundu.

Son birkaç yıldır Japon sismologlar, Japonya'nın ana adası Honshu'nun orta kısmının kıyısının güneydoğusunda yer alan Nankai Fayı üzerinde yakın bir deprem olasılığı konusunda oldukça endişeliydi.

Burada yaklaşık 100-200 yılda bir, büyüklüğü 8 civarında güçlü depremler meydana geliiyor. Bilim adamlarına göre önümüzdeki 30 yıl içinde 8 veya 9 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali yüzde 70-80 seviyesinde. Bu durumda ülkenin önemli bir kısmı zarar görecek ve Pasifik kıyılarını 30 metreyi aşan bir tsunami vurabilir.

Ülke medyasına göre bugün yerel saatle 16.42'de (TSİ: 10.42) merkez üssü Japonya'nın Hyuga Nada kentinde bir deprem meydana geldi.

Büyüklüğü 6,9 olarak ölçülen deprem yerin 30 kilometre derinliğinde kaydedildi ancak Japonya Meteoroloji Ajansı depremin ön büyüklüğünü 6,9'dan 7,1'e yükseltti

Depremin ardından Miyazaki, Kochi, Ehime, Kagoshima ve Oita limanları için tsunami uyarısı yayınlandı.

Şu ana kadar can veya mal kaybı bildirilmedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha