İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Biz ve Türkiye, ne olursa olsun dostuz ve kardeşiz İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Biz ve Türkiye, ne olursa olsun dostuz ve kardeşiz

Ülke medyasına göre yetkililer, merkez üssü Kyushu adasındaki Miyazaki şehri yakınlarında yerel saatle 16.43'te (TSİ: 10.43) meydana gelen deprem sonrası şu ana kadar 12 kişinin yaralandığını bildirdi.

Depremde 2 evin hasar gördüğü belirtilirken bazı kıyı bölgeler için verilen tsunami uyarısı da kaldırıldı.

Deprem, okyanus tabanının 30 km altında meydana gelirken  Ikata ve Sendai nükleer santrallerinde herhangi bir acil duruma neden olmadı.

Ancak Japon yetkililer, Japonya'daki Nankai Fayı üzerinde güçlü bir deprem meydana gelme ihtimalinin geçici olarak artırıldığı yönünde uyarıda bulundu. Böylece ilk kez böyle bir duyuru yayınlanmış oldu.

Son birkaç yıldır Japon sismologlar, Japonya'nın ana adası Honshu'nun orta kısmının kıyısının güneydoğusunda yer alan Nankai Fayı üzerinde yakın bir deprem olasılığı konusunda oldukça endişeliydi.

Burada yaklaşık 100-200 yılda bir, büyüklüğü 8 civarında güçlü depremler meydana geliyor. Bilim adamlarına göre önümüzdeki 30 yıl içinde 8 veya 9 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali yüzde 70-80 seviyesinde. Bu durumda ülkenin önemli bir kısmı zarar görecek ve Pasifik kıyılarını 30 metreyi aşan bir tsunami vurabilir. (İLKHA)

Kaynak: ilkha