Açılış töreni, cami bahçesinde bulunan Zemzem su kuyusunun kullanımıyla başladı. Su kuyusundan abdest alındı ve caminin açılışı, okunan Kur’an ve edilen dualar eşliğinde yapıldı. Cami ve su kuyusunun inşasında büyük katkı sağlayan hayırsever Hacı Ahmet Kutulman ile Umut Kervanı Başkanı Cengiz Kurtaran ve Umut Kervanı Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan, Afganistan’ın geleneksel kıyafetleriyle onurlandırıldı.

Törenin devamında, öğle namazı kılındıktan sonra Umut Kervanı tarafından medrese öğrencilerine sıcak yemek ikram edildi. Yemek sonrası su kuyusunun açılışı, küçük hafızların Kur'an okuması ve dua etmesiyle gerçekleştirildi.

Bölge halkı, Umut Kervanı'na ve destek veren hayırseverlere derin minnettarlıklarını ifade etti.

Refiullah Arif, burada yaptığı konuşmada,"Bizler için cami, medrese, su kuyusu, abdesthane ve tuvalet yapıldı. Afganistan halkı olarak Umut Kervanı'na ve Türkiye'nin hayırsever halkına çok teşekkür ediyoruz. Bu camide hem kız hem de erkek çocuklar eğitim görüyor. Çocuklarımızın daha önce eğitim alabileceği bir yuvası yoktu; çok mutluyuz." dedi.

Şekirullah Ahmedi ise Umut Kervanı’na destek veren Müslümanlara teşekkür ederek, “Allah, bu yolda harcadıkları her kuruş için onlara milyonlar versin." şeklinde dua etti.

Dışişleri Bakanlığı: Almanya'daki yangında 2 vatandaşımız hayatını kaybetti Dışişleri Bakanlığı: Almanya'daki yangında 2 vatandaşımız hayatını kaybetti

Abdulbasıt Armani isimli çocuk da Pakistan sınır bölgesinden uzun bir yolculukla eğitime geldiğini, ilim tahsil edecekleri caminin yapılmasından çok mutlu olduklarını kaydetti.

Umut Kervanı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, böylesine hayırlı bir açılışı nasip ettiği için Allah’a şükranlarını sundu. Camii ve medresenin yapımına katkıda bulunan hayırseverlere teşekkür eden Kurtaran, "Yaklaşık bir yıl önce başlayan camimizin yapımı yarım kalmıştı; alt katı medrese, üst katın ise sadece duvarları yapılmıştı. Hayırseverlerimize çağrıda bulunmuştuk. Hacı Ahmet Kutulman ağabeyimiz, caminin tamamlanması için büyük destek verdi. İyilik ve takva üzerine yardımlaşarak, hayırseverlerimizi bu işe dahil ettik ve buradaki kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermeye çalıştık. Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem'in bildirdiğine göre, kim bir mescid inşa ederse, Allah da ona cennette bir ev inşa eder. Burada hem kız hem de erkek öğrencilerimiz medrese ve hafızlık eğitimi alıyor, ayrıca camide ibadetlerini gerçekleştiriyorlar. Rabbim, onların ecrini hem bu dünyada hem de ahirette versin." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha