Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan alerjik rahatsızlıklar, mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor. Özellikle astım, koah hastaları ve çocukları daha çok etkileyen alerjiler, mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor. Mevsimlerden bağımsız olarak da büyükşehirlerde egzoz dumanı, sanayi atıkları gibi birçok etken de alerjik rahatsızlıklara neden olabiliyor.

Alerjiler mevsimsel mi?

Özellikle bahar ve sonbahar ayların girerken yaşanan alerjik rahatsızlıklarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan KBB Uzmanı Op. Dr. Volkan Yaşar Işıksaçan, "Bu mevsimde hastalarımız en çok burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde yanma, kaşınma, kızarıklık ve kulak tıkanıklığı gibi şikâyetlerle bizlere başvurmaktadır. Mevsim değişikliklerinde hastalarımız özellikle atopik dediğimiz kişilerde alerji belirtileri başlıyor. Bu alerjiler genellikle mevsime özgü oluyor. Polenlere karşı olan alerjiler çok yaygın oluyor. Bu hastalarımızın muayene bulgularının açık renkli su gibi burun akıntılarına neden olup, burun etleri şişmiş, gözlerde yaşarmalar ve kızarmalar oluyor. Burun tıkanık olduğundan dolayı kimi zaman kulak da bundan etkilenerek işitme kaybı da bunlara eklenebiliyor." dedi.

"Sık sık burun temizliği yapmak alerjilere karşı korunmada büyük öneme sahip"

Alerjide en önemli önlemin alerjen maddelerden kaçınmak olduğunu kaydeden Işıksaçan, "Kişi, alerjiye sebep olan şeylerden kaçınmalı ama bu her zaman o kadar kolay olamayabiliyor. Alerji testleri ile nelere karşı alerjimiz olduğunu bulabiliriz. Bazen kişinin neye karşı alerjisinin olduğu alerji testlerinde de çıkmayabiliyor. Çünkü o kadar çok alerjen madde var ki bunların hepsinin test etme imkânı olmuyor. Özellikle sanayileşmiş yerlerde egzoz dumanları ve sanayi madde artıkları gibi maddeler de alerji yapabiliyor. Kendi alerjimizden kaçınamıyorsak yapabileceğimiz en önemli şey alerjiye karşı ilaçlarımızı kullanmak. Bunun dışında burun temizliği çok önemli. Alerjen maddeler sıklıkla burun yoluyla semptomlara girip şikâyetlere sebebiyet verebiliyor. Bunun için sıklıkla burun temizlemek ve sık sık ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Bunlar hem hastalıklarda hem de alerjilerde ciddi korumalar sağlıyor." diye konuştu.

Arama kurtarma ekipleri STK fuarında Arama kurtarma ekipleri STK fuarında

Hangi ortamlarda maske kullanılmalı?

Özellikle kapalı alanlarda maske kullanılması tavsiyesinde bulunan Işıksaçan, "Sinema, tiyatro, konferans salonuna veya insanlarla yakın temasımız olduğu toplu kullanım alanlarında olduğumuz zaman mutlaka maske kullanmayı tavsiye ediyorum. Çünkü virüsler şekil değiştirerek sürekli mutasyona uğruyorlar. Yarın bir gün ne ile karşılaşacağımız belli olmuyor. Şu anda 'Maymun Virüsü' hastalığı gündeme oturdu. Her ne kadar covid-19 kadar bulaşıcılığı hızlı olmadığı söylense de bulaşması halinde vermiş oldukları zararlar her an değişebiliyor. Dolayısıyla her zaman maske takılması ve dezenfektanlarla el temizliğini öneriyorum. Bu saydıklarım en basit koruyucu önlemleridir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha