Yaz aylarının gelmesiyle birlikte zaman zaman ortaya çıkan kene ısıtmaları can almaya devam ediyor.
Son bir haftada kene ısırması sonucu Giresun, Bingöl, Erzurum ve Sivas'ta 6 kişi kene ısırması sonucu ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.
Kene ısırmalarında yanlış müdahale ölümle sonuçlanabilir
Artan kene ısırmaları vakalarında yanlış müdahalenin ölümle sonuçlanabileceğini belirten uzmanlar uyarılarda bulundu.
Havaların ısınması ve yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar boş vakitlerini geçirmek için park, bahçe ve piknik alanlarını kullanmaya başladı.
Kenelerin doğal yaşam alanları olan yeşillik alanlar ve ağaç diplerinde vakit geçirirken dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, kenelerin ısırma durumlarında ölümcül risk olabileceğinin altını çizdi.
Özelikle çocuklarda sık görülen kene ısırmaları durumunda ilk müdahalenin nasıl yapılması hususunda bilgilendirmelerde bulunan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Öğretim Görevlisi Ümit Aktaş, müdahale esnasında yanlış hareketin hayatımıza mal olabileceğine dikkat çekti.
Herkesin bu risk durumuna karşı tedbirli olması gerektiğini söyleyen Aktaş, tüm vatandaşların bu konuda ilk yardım eğitimi almasını tavsiye etti.
"Özelikle kene çıplak elle çıkartılmamalı"
Kene ısrmalarına karşı nasıl hareket edilmesi gerektiği hususunda önemli uyarılarda bulunan Öğr. Gör. Aktaş, "Havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar piknik alanlarına çıkması, serinlemek için ağaç diplerini tercih etmeleri sonucu kene ısırık vakaları artmaktadır. Kenelerin yaşam alanları olan yeşillikler, ağaçlar gibi ortamlarda vatandaşlar kene ısırıklarına çokça maruz kalmaktadır. Kene ısırığı vakalarında vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken birkaç husus var, özelikle kene çıplak elle çıkartılmamalı, keneyi kopartmamak, keneyi farklı bir sıvıya maruz bırakmamak, keneyi sıkıp strese sokmamak bizim için çok önemli. Kene sıkılırsa, strese girerse kenenin içinde var olan enfeksiyonlar ısırılan kişinin vücudunda dolaşıma girerek hastalık yapar. Çıplak elle kenenin vücuttan çıkarılmasını kesinlikle önermiyoruz. Özelikle ilk yardım eğitimi almış bir bireyin, keneyi hastanın vücuduna giren en yakın yerden bir cımbız ve benzeri aletlerle, biz sağlıkçıların kullandığı forsepsler yardımıyla keneyi vücuda giren en yakın yerden kavrayarak keneyi sıkmadan tek bir hareketle keneyi yavaşça vücuttan çıkarmamız gerekiyor, keneyi sıkmamamız gerekiyor, keneyi parçalamamız gerekiyor ve keneyi tek parça halinde çıkartmamız gerekiyor, Vatandaşlarımızın özelikle buna dikkat etmeleri gerekiyor. Varsa ilk yardım eğitimi almış bir bireyin bunu yapması gerekiyor. Kene çıkarıldıktan sonra, kenenin ısırdığı yerin sabun ve su ile yıkanması gerekiyor, ardından herhangi bir enfeksiyona karşı hastanın en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekiyor. Eğer çıkarırken kene parçalanır ve parçaları hastanın vücudunda kalırsa, bu parçanın çıkarılması için ayrı bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir." şeklinde konuştu.
"ölümcül riskle karşılaşabiliyoruz"
Doğru müdahale yapılmadığı takdirde ölümcül risk teşkil edebileceğini belirten Aktaş, "Kene ısırmalarında bazı durumlarda ölümcül riskle karşılaşabiliyoruz. Bunu göz ardı etmeden, ölüm ile sonuçlanabileceği durumunu göz ardı etmeden, kene ısırmalarını ciddi bir şekilde, ilk yardım eğitimini almış bireyler tarafından yapılması gerekiyor, eğer bunları da yapamıyorsak en yakın sağlık merkezinden veya 112 Acil Servis Merkezini arayıp sağlık ekiplerinden yardım isteyelim. Vakaların artmasıyla bizler de bütün vatandaşlarımızın bu konularda ilk yardım eğitimini almalarını ve bu tür durumlarda ilk müdahaleyi vatandaşlarımızın yapmasını, ardından da sağlık personellerinin yapması istiyoruz. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın ilk yardım eğitimi almalarını istiyoruz, çünkü kenenin kimi ısıracağı belli olmuyor, her an karşımıza gelebileceği için bu temel ilk yardım müdahalelerini bilmelerini ve buna önem vermelerini tavsiye ediyoruz." dedi. (İLKHA)