Sağlık Bakanlığı Kabine Sekreteri Deborah Barasa, yaptığı açıklamada, hükümetin hastalığa karşı halk sağlığı müdahalesini yoğunlaştırdığını ve Kenyalılara, aktif mpox yayılımının olduğu bölgelere zorunlu olmayan seyahatlerini ertelemeleri çağrısında bulundu.

Son üç vakanın kontrol altında olduğunu, 13 hastanın tamamen iyileştiğini ve birinin öldüğünü söyleyen Barasa, "Şimdiye kadar 83 temas tespit edildi ve 78'i gerekli 21 günlük takibi tamamladı. Bu temaslardan üçü mpox için pozitif çıktı ve ikisi aktif takip altında." dedi.

Barasa, vatandaşları, enfekte kişilerle veya onların eşyalarıyla yakın temastan kaçınma, maruziyeti azaltmak için sık sık el yıkama veya el dezenfektanı kullanarak iyi hijyen sağlama gibi mpox önleyici tedbirlere uymaya çağırdı.

Kenya'nın 26 giriş noktasındaki tarama çalışmaları 1,7 milyon yolcuyu kapsıyor. Kenya, Dünya Sağlık Örgütü'nün Afrika'daki hastalığın yayılmasını engellemek için başlattığı girişim kapsamında 50 bin doz mpox aşısı alacak beş Afrika ülkesinden biri olduğu için aşıların Aralık ayında ülkede yapılması bekleniyor.

Rusya'dan Avrupa'ya "nükleer" uyarı Rusya'dan Avrupa'ya "nükleer" uyarı

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Cuma günü yaptığı açıklamada, Kenya'nın yanı sıra, mpox vakalarının görüldüğü Burundi, Liberya, Uganda ve Güney Afrika gibi bazı Afrika ülkelerinde son altı haftada yeni vaka kaydedilmediğini, ancak Afrika'nın bu yıl 50 binden fazla vaka bildirilmesiyle salgının akut aşamasında kalmaya devam ettiğini söyledi.

Maymun çiçeği olarak da bilinen Mpox, ilk olarak 1958'de laboratuvar maymunlarında tespit edildi. Genellikle vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve diğer kontamine materyaller yoluyla yayılan nadir bir viral hastalıktır. Enfeksiyon genellikle ateş, döküntü ve şişmiş lenf düğümlerine neden olur. (İLKHA)

Kaynak: ilkha