Sağlık yetkilileri, aşılamanın öncelikli olarak sağlık çalışanları ve ön saflardaki paydaşların yanı sıra doğrulanmış vakalarla temas halinde olan kişileri ve diğer risk altındaki grupları kapsadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Romain Muboyayi, aşılama kampanyası için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "önlenebilir ve tedavi edilebilir bu hastalığa karşı tam mücadele" sözü verdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, ABD ve Avrupa Birliği'nden gelen bağışlar da dahil olmak üzere şu ana kadar 265 bin doz aşı aldı. Ancak Fransa , Japonya ve ABD'den vaat edilen milyonlarca doz henüz ülkeye ulaşmadı.

Sağlık Bakanı Samuel-Roger Kamba'ya göre, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan ülkede yılbaşından bu yana 30 binden fazla mpox vakası görülürken, 988 kişi hayatını kaybetti.

Katil Netanyahu'dan Macron'a, "Utanmazlık" nitelendirmesi Katil Netanyahu'dan Macron'a, "Utanmazlık" nitelendirmesi

Ölenlerin yüzde 70'ini beş yaş altı çocuklar oluşturuyor.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (Africa CDC) göre, bu yıl şimdiye kadar 16 Afrika ülkesinde mpox tespit edildi.

Virüs, 2b klad olarak bilinen bir türün dünyaya yayılarak çoğunlukla cinsel sapkın erkekleri etkilemesiyle Mayıs 2022'de uluslararası alanda büyük dikkat çekti.

 DSÖ, Temmuz 2022'de en yüksek alarm seviyesi olan Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, mpox salgınının merkez üssü olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Afrika bölgesinde kaydedilen vakaların yaklaşık yüzde 90'ını oluşturuyor.

Maymun çiçeği olarak da bilinen mpox, yakın temas yoluyla yayılan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ateş, şişmiş lenf düğümleri, boğaz ağrısı, kas ağrıları, deri döküntüsü ve sırt ağrısı gibi belirtilere sahiptir. (İLKHA)

Kaynak: ilkha