Özellikle madde bağımlılarının mesken edindiği metruk yapılar, içerisine atılan çöplerden çevreye yayılan kötü kokular ve yapılan ahlak dışı fiiliyatlara adres olması çevre sakinlerinin aşamadığı en büyük sorun ve sıkıntılardan biri.

Diyarbakır merkez Sur ilçesine bağlı Cami Kebir Mahallesinde 31 Mart Yerel seçimle muhtarlığı kazanan Orhan Çakmak'ın ilk icraatı, mülk sahiplerinin rızası doğrultusunda mahalledeki metruk yapıları gerek madde bağımlılarının mesken edinmesine ve gerekse uygunsuz amaçlarla kullanımlara kapattı.

Mahallede yaptığı çalışmalarla takdir toplayan Muhtar Çakmak, mahallesindeki metruk evlerin genel itibariyle tarihi yapılar olması münasebetiyle yıkımına karşı olduğunu, bu yapılan restore edilmesiyle beraber madde bağımlısı gençlerin de rehabilite edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Mahallemiz de metruk ev çok ama kötü amaçla kullanılan ev yok"

Yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi aktaran Muhtar Çakmak, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde mahalle halkına bazı vaatlerde bulunduğunu belirterek, "Sur içi genelindeki metruk evlerde uyuşturucu satıcıları ve fuhuş için kullanılan yapılar vardı, şu an da bazı yerlerde devam ediyor. Adaylığım döneminde bu mahallede de bu tür sorunlar vardı ve halk hiçbir müdahalede bulunamıyordu. Ben de muhtarlığı kazanmam durumunda bu soruna el atma yönünde kendime söz verdim ve bunu halka vadettim. Halkımız inandı ve muhtarlığa beni seçti." dedi.

Muhtarlığı kazandığı gibi bu alanda harekete geçtiğini söyleyen Çakmak, "Mahalledeki metruk yapıları teker teker gezdim ve içerisindeki gençlerle konuştum, zor kullanmadım, gerek de kalmadı. Şu an mahallemiz de metruk ev çok ama kötü amaçla kullanılan ev yok. Yani mahallemizde hiçbir şekilde uyuşturucu satılamaz, gençler asla metruk yapıları kullanamaz. Bu gençlerin dışlanmasını da istemiyoruz. Nihayetinde bunlar bizim gençlerimizdir. Gençlerimizin bu hale düşmesi bizleri üzüyor. Bizler kırıp dökmeden gençlerimizi bu işin içinden kurtarmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bizlere teslim edilmiş ev sayısı 15-16 iken şimdi elimde anahtar sayısı 30'a ulaşmış"

"Mahallemizde metruk yapıları kapattık ve bu yapılara yeniden girme veya kullanma teşebbüsüne müsaade etmiyoruz." ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Çakmak, şunları söyledi:

"Metruk yapılarımızın yıkılmasını istemiyoruz. Çünkü Sur bir tarihtir. Sur kapansa Diyarbakır kapanır. Sur'un yok olmasını istemediğimizden metruk yapıların tekrar yapılıp insanlara verilmesini istiyoruz. Zengin kimselerden destek alabilsem bu evleri ihtiyaç sahibi ailelere vermek istiyoruz ama destek bulamıyoruz. Destek alamayınca da mecburen yapıların kapı pencerelerine duvar örüyorum, kapılarına kaynak yapıyorum."

Çakmak, "Kimsenin evini elinden zorla almıyorum. Bir yapı hakkında şikayet geldiğinde uygulama aracılığıyla mülk sahibini tespit ediyor, yapının kötü amaçlı kullanıldığını ev sahibine iletiyorum. Ev sahibinin rızası doğrultusunda yapıları kötü amaçlı kullanımlardan arındırıyorum. Nitekim çalışmalarımı sosyal medyadan takip edip bana ulaşan mülk sahipleri de olabiliyor. Daha önce bizlere teslim edilmiş ev sayısı 15-16 iken şimdi elimde anahtar sayısı 30'a ulaşmış. İstanbul'da tanıdım insanların küçük destekleriyle anahtar alıyor ve bu işte beni vekil kabul eden mülk sahiplerinin metruk yapılarını kilitleyerek veya kaynak yaparak kapatıyorum."

"Ev sahiplerimiz ne zaman isterlerse gelip anahtarlarını, emanetlerini bizlerden teslim alabilir"

Batı Karadeniz için sağanak ve kar uyarısı Batı Karadeniz için sağanak ve kar uyarısı

Ev sahiplerine de çağrıda bulunan Çakmak, "Bu ev sahiplerimizin anahtarları muhtarlık bürosundadır. Ev sahiplerimiz ne zaman isterlerse gelip anahtarlarını, emanetlerini bizlerden teslim alabilirler. Cami Kebir Mahalle Muhtarı olarak mahallenin bana verdiği bu yetkiyi kullanıyorum ve bunu devam ettireceğim." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha