Toplumun en önemli ve vazgeçilmez hususlardan biri olan ahlak, niyete göre toplumu bozmaya veya toplumu yüce Allah’ın emrettiği gibi yaşamaya neden olur.

Özellikle gençlerde görülen ahlaki zafiyet ve zararlı alışkanlıklar konusunda anne ve babaların sorumluluklarını yerine getirmeleri, gençlere sahip çıkılması ve ihmal edilmemeleri hususunda Mardin İl Müftü Yardımcısı Musa Çiftçi, önemli tavsiyelerde bulundu.

“Sağlam toplumlar, ahlaki değerlerle, dini değerlerle donatılmış olan toplumlardır”

Ahir zamanda ahlaklı ve erdemli bir nesil yetiştirilmesi hususunda daha çok çaba ve gayretin olması gerektiğine vurgu yapan Çiftçi, “Zamanımız ahir zaman, zamanımız medya çağı, feza çağı. Artık bilgiye ulaşmak bir göz açıp kapama kadar kolay ve her taraf sosyal mecra alanlarının çocuklarımızı, kızlarımızı, gençlerimizi adeta tuzağına düşürmek üzere pusuda beklemektedirler. Bizler ana-babalar olarak çocuklarımızı yetiştirirken, kendisine güzel ahlakı, erdemliliği, dinine, vatanına, ailesine bağlı ahlaki değerlerle donatacak olan kanallara yöneltmesi ve izletmesi gerekir. Ancak görüyoruz ki günümüz şartlarında bunu denetim altında tutmak mümkün değil. Çocuk istismarı, maalesef çocukların hem psikolojisini hem ruhi gelişimini hem fiziki olarak bedenin ahlaki yapısını bozmaktadır. Tabi ki bu da emperyalizmin ve sömürge kültürünün bir sonucudur. Bunun karşılığında gençlerin ahlaki değerleri bozulmuş, erozyona uğramış, dejenere olmuş, haliyle bunları ruhlarını, ruhaniyetini, ahlaki davranışlarını ve bedenlerini bozacak şekilde bir birtakım yerlere yönlendirmektedir. Toplumların çöküşü ahlaki çöküşü ile başlar. Sağlam toplumlar, sağlam ahlaki değerlerle donatılmış, sağlam dini değerlerle donatılmış, sağlam dini eğitimleri almış olan toplumlardır.” şeklinde konuştu.

Çiftçi, Yüce Allah’ın geçmiş sapkın kavimlere uyguladığı azaba dikkat çekerek, “Günümüzde birçok gündem yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi cinsiyet eşitliğidir. Allah'ın gazap ettiği kavimlerin, Lut Aleyhisselam kaviminin helakına sebep olan ahlaki çöküşün sosyal medya mecralarında sıradan olması gereken veya kişisel tercihi diye nitelendirilmektedir. Bizleri yaratan Yüce Mevla’mız bu ahlaki çöküşün, bu sapkınlığın haram ve neticede Lut Aleyhisselam'ın kavminin helakine sebep olmuş bir durumdur. Ancak bunu böyle çok süslü kelimelerle topluma veya gençlere sunmak ya da pazarlamak kesinlikle doğru değildir. Kadının ayrı erkeğin ayrı hem özellik hem de görevleri vardır.” ifadelerini kullandı.

"Daha önceki sapkın kavimler hangi olaydan dolayı yüce Allah’ın gazabına maruz kalmışlarsa evlatlarımızın da bu duruma düşmemesi için sürekli dikkatli olmak zorundayız"

Ebeveynlerin çocuklarına karşı ahlak noktasında yapmaları gerekenlere değinen Çiftçi, “Dolayısıyla anne-babalar olarak evlatlarımızı bu hususta uyaracak, dini eserleri okumalarını tavsiye edecek, takip edecek ve gözlemleyecek durumlar sergilemesi lazım. Daha önceki sapkın kavimler hangi olaydan dolayı yüce Allah’ın gazabına maruz kalmışlarsa evlatlarımızın da bu duruma düşmemesi için sürekli dikkatli olmak zorundayız. Aksi halde yüce Allah’ın haram kıldığı, helak ettiği kavimlerin davranışlarını, toplumları çökerten hal ve hareketlerin günümüzde de yapılması daha çok yerlerde yaygınlaşması ve neticesinde aynı cezaya maruz kalması ülkenin tümünün helak olmasına sebebiyet verir. Resulü Ekrem Efendimiz Aleyhisselam, ‘kişinin cinsiyet değiştirmesi lanetlenmiş bir durumdur’ buyurmaktadır. Kadınlardan erkeklere benzeyenler ile, erkeklerden kadınlara benzeyenler, Allah'ın yarattığı sureti değiştirenler, Allah'ın lanetine maruz kalmışlardır. Yani kişinin yüce Allah'ın rahmetinden kovulması demektir. Dolayısıyla bu hususlarda çocuklarımıza hiçbir zaman bir tolerans veya hoşgörü göstermememiz lazımdır. ” dedi.

“Evlatlarımızın sağlam iman ve ahlakı sahip olabilmesi için elimizden geldiğince mücadele edilmesi gerekiyor”

Demir: GAP projesi acilen tamamlanmalı Demir: GAP projesi acilen tamamlanmalı

Çiftçi, “Çocuklarımızın ahlakı konusunda ana-babalarımızın görevi büyük ve bir o kadar da zor bir durumdur. Elimizden geldiğince mücadele edilmesi gerekiyor. Çünkü her yerde gençlerin ahlaksızlıklarını artık sıradanlaştırıyorlar. Maalesef inancımıza, dinimize, akidemize zarar veren, aile yapımızı bozan bu gibi davranışlardan sakınmak bunların sosyal mecralarda izlenmesini önlemek ve Yüce Rabbimizin ve Resulullah Efendimiz Aleyhisselam’ın emredici şekilde faydalı ve yararlı bir kulu olmak, ana babamıza saygılı olma olarak evlatlarımızı yetiştirmemiz hususunda üzerimizde çok büyük görevler düşmektedir.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha