Emekli Memur-Sen Batman Şube Başkanı Fethi Tutumlu, İLKHA muhabirine açıklama yaparak belirlenen yeni zamla 17 bin 587 liraya çıkarılan en düşük memur emekli maaşının beklentilerini karşılamadığını ifade etti.

Emeklilerin devletin sırtında bir yük olmadığını vurgulayan Tutumlu, emekliler arasında yapılan haksızlıkların ortadan kaldırılmasını istediklerini kaydetti.

Temmuz ayında memur ve tüm emeklilere yapılan maaş artışlarının çok komik olduğunu dile getiren Tutumlu, "Bu ay içerisinde sadece elektriğe yüzde 38 zam yapıldı ve devlet tarafından belirlenen kira taban fiyatı yüzde 25'ten yüzde 65'lere çıkarıldı. Emekliler bu artışları nasıl karşılayacak? Buna olumlu bir bakış açısıyla bakmamız mümkün değildir. Özellikle memur emeklisi ve normal emekliler bugün tam anlamıyla kan ağlıyor." dedi.

Van kahvaltısı için yerel üreticiden 3 bin ton alım Van kahvaltısı için yerel üreticiden 3 bin ton alım

"Görev aylığı ile memur emekli aylığını ayrıştırdılar"

Yaklaşık yarım asırdır ülkeye hizmet ettiklerini belirten Tutumlu, "Devlete primlerimizi günü gününe ve eksiksiz bir şekilde yatırmışız. Peki, ne için? Emekli olduğumuzda biraz rahat etmemiz için. Yıllarca devlete hizmet ettik. Gece gündüz demeden her türlü fedakârlıkla çalıştık. Peki, buna karşı hükümet ne yaptı? SGK sistemini alt üst etti. Görev aylığı ile memur emekli aylığını ayrıştırdılar. 1949 yılından beri yürürlükte olan 657 devlet memurları sayılı kanunu ilk defa 2023 yılının temmuz ayında emekli ve görev aylığını ayrıştırdılar. Hangi hakla ve gerekçeyle bunu ayrıştırdılar?" diye sordu.

"Sadece hakkımızı istiyoruz"

Devletten lütuf beklemediklerini söyleyen Tutumlu, "Bir ayrıcalık da istemiyoruz. Emekliler sadece hakkını istiyor. 2023 yılı temmuz ayındaki görev aylığına verilen 8 bin 7 lira olan seyyanen zam şu anda karşılığı 15 bin lirayı hemen istiyoruz. Birin dördüne gelen bütün kamu çalışanlarına da 3600 ek göstergeyi de istiyoruz. Emekli devletin sırtında kambur değildir ve bu hatadan bir önce geri dönülmesini istiyoruz." diye konuştu.

"Yanlış bir uygulama var"

Türkiye'de 16 milyonun üzerinde emeklinin olduğunu aktaran Tutumlu, şöyle devam etti:

"Emekliler statü uygulamalarında problem yaşıyoruz. Farklı SGK primleri ödeyenler şu anda aynı kefeye konuluyor. Bu uygulama yanlıştır. Devlet yetkilileri 2024 yılını emekliler yılı ilan edeceklerini söylüyorlardı. Kulağa güzel geliyor ama pratikte emeklinin hayatında neler değişti? Birçok emekli parklarda oturuyor ve torunlarına harçlık bile veremiyor. Kurban Bayramında birçok emekli dini vecibelerini yerine getiremedi. Tek isteğimiz emekliye seyyanen zammını ve hakkının verilmesidir." (İLKHA)

Kaynak: ilkha