İddianamede, Şeyh İkrime'nin 2022'de Kudüs'teki Şuafat mülteci kampında Uday Tamimi ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kampında Raad Hazem isimli iki şehit için düzenlenen iki cenaze evinde yaptığı konuşmalarla ilgili iki madde yer aldı.

LÖSEV Berlin’de görkemli kuruluş ile faaliyetlerine başladı LÖSEV Berlin’de görkemli kuruluş ile faaliyetlerine başladı

El Cezire'nin haberine göre Şeyh Sabri'nin avukatı Haled Zabarka, iddianame yer alan maddelerin, "İslam dininde şehitlik mertebesiyle" ilgili konuşmaların olduğunu, işgalin bu sözleri "terörizmi destekleme" çerçevesine girdiğini savunduğunu aktardı.

Zabarka, bu kapsamda siyonist savcılığın, işgal mahkemesinden 86 yaşındaki Şeyh Sabri'yi mahkum etmesini istediğini kaydetti.

İddianamenin hazırlanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zabarka, aşırılık yanlısı Yahudi grupların yıllardır Şeyh İkrime Sabri'yi kriminalize etmek için tüm güçleriyle çalıştıklarına işaret ederek, "Bu kriminalizasyonun amacı siyasidir, çünkü bu gruplar bir yandan İslami dini söylemi çatışmacı bir şekilde ele alırken, diğer yandan Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda her güçlü ve etkili özgür sesi susturmaya çalışıyorlar." dedi.

Şeyh Sabri'nin sesinin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın yerel ve küresel çapta duyulan sesi olduğunu ifade eden Zabarka, onun konuşmasının siyonist politikalarını teşhir eden ve onlara karşı uyaran bilimsel, profesyonel, dini ve farkındalık içerek konuşmalar olduğunu, bu nedenle işgalin onu yıllardır susturmaya çalıştığını vurguladı.

Zabarka, "Bu sesi kriminalize etme girişimi bu zamanda ortaya çıktı çünkü aşırılık yanlısı gruplar mevcut aşamanın Kudüs ve Mescid-i Aksa tarihinde çok önemli bir aşama olduğunu biliyorlar ve onu susturmanın Aksa ve mukaddes şehirdeki radikal değişikliklerle ilgili hedefleri var gibi görünüyor." diye konuştu.

İşgal mahkemesinin iddianameyi değerlendirmek için bir tarih belirleyeceğini ve ardından yasal işlemlerin gerçekleşeceğini belirten Zabarka, "Ancak gerçek yasal prosedürlerle değil, yasal kılıfı kullanarak siyasi, fikri ve dini kovuşturma prosedürleriyle karşı karşıyayız." dedi.

İşgal makamlarının "mukaddes yerler ve coğrafya da dahil olmak üzere Filistin'in kimliğini yok etmeye" çalıştığına dikkat çeken Zabarka, bu ülkenin kimliğine dair gerçek bir farkındalık taşıyan herhangi bir etkili sesin tehlike olarak görüldüğünü ve yollarının üzerinden çıkarılması gereken biri olarak görüldüğünü kaydetti.

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri, 1973 yılında Mescid-i Aksa'nın minberine ilk kez çıkarak hutbe verdi ve 51. yıldır da bu görevini sürdürüyor ancak onun konuşmalarından rahatsız olan işgal rejimi, özellikle 2000 yılından itibaren ikinci intifadanın patlak vermesiyle ona zulmediyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha