1975'te Portekiz'den bağımsızlığını kazanan Mozambik, o dönemden bu yana süren 49 yıllık iktidarın devam etmesi beklenen seçimlerde yeni cumhurbaşkanını seçecek.

47 yaşındaki Daniel Chapo, iktidardaki Mozambik Kurtuluş Cephesi (Frelimo) partisinin adayı olarak, en fazla iki dönem görev yapan Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi'nin yerine geçmeyi hedefliyor.

Brezilya, X’e yönelik yasağı kaldırdı Brezilya, X’e yönelik yasağı kaldırdı

Analistler, Chapo ve Frelimo'nun hakimiyetine en büyük meydan okumanın muhtemelen 50 yaşındaki bağımsız Venancio Mondlane'den geleceğini söylüyor.

1992'de sona eren 15 yıllık kanlı bir iç savaş yaşayan ve son zamanlarda kuzeyde devam eden şiddetli ayaklanmalarla sarsılan yaklaşık 33 milyonluk bir ülkede halk ayrıca parlamentonun yapısını ve eyalet valilerini de seçecek.

Söz konusu ayaklanmayı sona erdirmek ve 1,3 milyon insanın evlerini terk ettiği ve yarısından fazlasının yerinden edildiği Cabo Delgado eyaletine istikrar getirmek , her iki önde gelen adayın da vaadi arasında yer alıyor.

Bir günlük seçimde oy sayımının sandıklar kapandıktan hemen sonra başlaması bekleniyor. Bazı bölgelerden ön sonuçların Perşembe günü açıklanması bekleniyor ve tam sonuçların onaylanması ve resmen ilan edilmesi için sandıklar kapandıktan sonraki 15 gün içinde Anayasa Konseyi'ne iletilmesi gerekiyor. Ülkede yaklaşık 17 milyon kişi oy kullanmak için kayıtlı bulunuyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha