Bayramın gerçek anlamda yaşanabilmesi için fiziksel temasın ve doğrudan iletişimin önemine dikkat çeken Müftü Pinal, bayramlarda ses duymanın, yüz görmenin ve yan yana gelip bayramlaşmanın yerini hiçbir şeyin tutamayacağını ifade etti.

Silahlı hırsızlık olayında kuyumcudan 1 milyon liralık altın çalındı Silahlı hırsızlık olayında kuyumcudan 1 milyon liralık altın çalındı

Bayramların dini ve manevi bir yanının olduğunu unutmadan kutlanması gerektiğini belirten Pinal, "Bayramı bayram gibi yaşamak, Allah ile yakınlık kurmaya çalışmak, yapılması gereken ibadetleri yaparak Allah'a tövbe etmek, halimizi arz etmek, kulluğumuzu hatırlamak ve bir kez daha bunun bilincine varmak bayram için olması gerekendir." dedi.

Teknolojinin sunduğu kolaylıklarla yetinmeyip, bayramın manevi hazzını tam anlamıyla yaşayabilmek için yakınlarımızı arayarak bayramlarını kutlamamız gerektiğini ifade eden Müftü Pinal, Müslümanlara tavsiyelerde bulundu.

"Bayramı birlikte ve manevi hazzını yaşayarak kutlayalım"

Siirt İl Müftüsü Şakir Pinal

Kurban Bayramı'nın özellikle yakınlarla bir araya gelme ve birlikteliği kutlama günü olduğunu vurgulayan Müftü Pinal, "Anne, baba, komşular, uzak ve yakın akrabalar ile bütün mümin kardeşlerimizle birlikte bu bayramı kutlarız. Bu bayramın, insanlığın mutluluğuna ve huzuruna vesile olmasını Allah'tan diliyorum. Özellikle Gazze, Filistin ve dünyanın birçok yerinde zulüm gören kardeşlerimizin de bayramı huzur içinde kutlayabilmelerini temenni ediyorum. Bayram günü, bayram namazını kıldıktan sonra kurbanlarımızı Allah rızası için keserek ihtiyaç sahipleri ve yakınlarımızla paylaşmalıyız. Kurban Bayramı'nın en mutlu günlerimizden biri olmasını Allah'tan diliyorum; çünkü bu bayramı buruk bir kalple karşılıyoruz. Ulaşamadığımız akrabalarımızı ve komşularımızı en azından telefonla arayıp hâl hatır sorarak bayramlarını kutlayalım. Yakınlarımızı, anne ve babamızı, hocalarımızı ziyaret edip hayır dualarını almak, bayramda yapılacak güzel işler arasındadır." şeklinde konuştu.

"Bayramı, Allah ile yakınlık kurarak, ibadetlerimizi yerine getirerek ve kulluğumuzu hatırlayarak yaşamak gerekir"

Bayramların sadece dinlenme günleri olarak algılanmasının, bayramın ruhuna aykırı olduğunu belirten Pinal, "Kurban Bayramı'nda sosyal medya yazışmalarıyla yetinmeyip, yakınlarımızı arayarak bayramlarını kutlamamız ve seslerini duymamız gerektiğini vurgulayan Müftü Pinal, "Ses duymayı, yüz görmeyi ve yan yana gelip bayramlaşmanın yerini hiçbir şey tutmaz. Bu yüzden bayramı bu şekilde idrak etmek ve yaşamak, gayret göstermek bizim için daha güzel olur. Bayramları sadece tatil günleri olarak görmeye başladığımız için artık algılarımız değişiyor. Bayramları tatil günü olarak algılamak yanlıştır. Bayramlar, bizim dini ibadet ettiğimiz günlerdir. İnsanlarımız yoğun bir hayat yaşıyorlar ve bunu fırsat bilerek bir değişiklik, dinlenme istiyorlar. Bu da beraber olmanın bir mahsuru yok, ama bayramı tatil olarak görüp bayramın ruhundan, özünden uzaklaşarak, soyutlanmış bir şekilde ayrı mekanlarda idrak etmek bayramın ruhuna aykırıdır. Bayramı bayram gibi yaşamak, Allah ile yakınlık kurmaya çalışmak, yapılması gereken ibadetleri yaparak Allah'a tövbe etmek, halimizi arz etmek, kulluğumuzu hatırlamak ve bir kez daha bunun bilincine varmak bayram için olması gerekendir," diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha