İletişim Platformu'nun desteğiyle Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği (UDTSB) tarafından Fatih Neslişah Sultan Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına, birçok farklı medya kuruluşlarından çok sayıda gazeteci katılım sağladı.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren UDTSB Başkanı Hidayet Oğuzhan, Çin zulmüne maruz kalarak demografik yapısı değiştirilen Doğu Türkistan meselesinin medyada daha çok yer alması için gazetecilere çağrıda bulundu.

"Doğu Türkistan camiası da kendisini en iyi ifade edebildiği tek ülke Türkiye"

Oğuzhan, "Doğu Türkistan meselesi şu anda herkesin bildiği gibi dünya kamuoyunda, özellikle batı dünyasında ciddi bir şekilde gündeme geldi. Tabi ki Türkiye'de 85 milyon Anadolu insanı Doğu Türkistan meselesine hem etnik hem de kültür ve medeniyet bağlarımızdan dolayı en içten desteği veriyorlar. Doğu Türkistan camiası da kendisini en iyi ifade edebildiği tek ülke Türkiye. Doğu Türkistan meselesinin ümmetin bir meselesi olarak görülmesi ve Türk dünyasının bu meseleye kandaşlık noktasından da önem vermesini istiyoruz. İnsanlık açısından zaten diasporamız her yerde. Onun için Doğu Türkistan meselesinin sadece konjonktürel, siyasi, dış politikaya bağlı değil yaşanan katliamlar nedeniyle Batılı ülkelerin sahip çıkmasıyla bu meselenin yok sayılmasını istemiyoruz." dedi.

"Gazeteciler olarak doğru bilgiye ulaşmak adına böyle bir buluşma gerçekleştirdik"

Filistin sorunu ve Doğu Türkistan'da yaşananların neredeyse aynı tarihlerde başlayan ve kanamaya devam eden iki yara olduğunu belirten İletişim Platformu Başkanı Yusuf Ziya Çataklı, "Biri Kudüs çarpanı dolayısıyla daha çok gündemde ve sesini duyurabiliyor ama çözüm üretemiyor. Diğeri Doğu Türkistan. Büyük bir nüfusun içerisinde kaybolmuş bir coğrafya. Sesini duyuramıyor, yaşanan zulümleri duyuramıyor. Bu süreçte yaklaşık 35 milyon insan katledilmiş. Bu durumu insanların, dünyanın çoğu bilmiyor. Karşılarında güçlü olan Çin var. Türkiye'den rahatlıkla gazetecileri götürüp istediğini gösterebilir. Zulüm altında olan Doğu Türkistanlı Müslümanlar sesini duyuramıyor veya başkaları bunu manipüle edebiliyor. Biz de gazeteciler olarak doğru bilgiye ulaşmak adına böyle bir buluşma gerçekleştirdik.

Doğu Türkistan'a yönelik yaptığı haber çalışmalarıyla biline İstiqlal TV sunucularından Muhammed Ali Atayurt ise Doğu Türkistan'ın Çin tarafından dünyadan tecrit edilerek soykırıma tabi tutularak tarihin en karanlık günlerini yaşadığını söyledi.

Battalgazi’de muz hasadı başlıyor Battalgazi’de muz hasadı başlıyor

Doğu Türkistan'da yaşanan hak ihlalleri ile ilgili çalışma yapan Doğu Türkistan Hak İhlalleri Merkezi raportörlerinden Feyza Pınar Kılınç da yaşanan insan hakları ihlallerini rapor haline getirerek kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha