Uluslararası toplumun Afganistan'ı unuttuğuna vurgu yapan Durrani, ekonomik koşulların Afanistan'ı 11 Eylül öncesine götürebileceği uyarısında bulundu.

Durrani, "Afganistan neredeyse unutuldu. Bunda şüphe yok ve bu aslında haziran ayındaki 3'üncü Doha oturumunda da vurgulandı. İnsani yardım istenilen düzeyde değil. Geçtiğimiz yıl bile taahhütlerin sadece üçte biri yerine getirildi," dedi.

Durrani, Ukrayna Savaşı ile işgalci israilin Filistin'de soykırıma varan saldırılarının Afganistan'ı uluslararası ilgi odağından uzaklaştırdığını ve dünya nezdinde unutturduğunu belirtti.

Dünya medyasında ülke hakkında sınırlı haberlerin yer aldığını belirten Durrani, "Bu durum Afganistan'ı 11 Eylül öncesi koşullara geri itebilir." dedi.

Kötü ekonomik durumun Afganları ülkeyi terk etmeye ve Pakistan'a gitmeye zorlayabileceğine dair duyduğu kaygıları dile getiren Durrani, "Bu konuda hassas olmamız ve uluslararası toplumun sorumluluklarını bilmesi gereken bir konudur." diye ekledi.

Durrani, Afganistan İslam Emirliği'nin uluslararası alanda tanınma yolunda ilerlediğini düşündüğünü belirtti. Durrani, "Muazzam zorluklarla karşı karşıya olduklarını unutmamalıyız. Birincisi, hiçbir ülke tarafından tanınmıyorlar. İkincisi, iktidara geldiklerinde kasaları boştu. Üçüncüsü, Eşref Gani hükümetinin çökmesini beklemiyorlardı. Genel olarak, son 3 yıla bakarsanız, Afganistan'daki güvenlik durumunun iyileştiğini, yolsuzluğun azaldığını düşünüyorum, bu uluslararası alanda da kabul ediliyor." diye konuştu.

Sel nedeniyle hapishanenin duvarı çöktü: 281 mahkum firar etti Sel nedeniyle hapishanenin duvarı çöktü: 281 mahkum firar etti

Afganistan'daki güvenlik durumunun iyileşmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Durrani, ancak Pakistan için barışın bir sorun haline geldiğini, çünkü Tahrik-i Taliban Pakistan'ın (TTP) son 3 yılda Pakistan'a yönelik saldırılarını yüzde 70 oranında artırdığını söyledi.

Uzun zamandır Pakistan, Afganistan İslam Emirliği'ni TTP'nin saldırılar planlamasına izin vermekle suçlasa da Durrani, bu konuda diplomasinin işe yaradığını ve sorunun çözüleceğinden emin olduğunu söyledi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha