Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fadıl Aygan, insanın zamana bağlı yaşayan bir varlık olduğuna dikkat çekerek, bu dönemlerin manevi arınma için birer fırsat olduğunu vurguladı.
Üç ayların, insanın ahiret hazırlığı yaparak kendini sorgulaması ve hayatını Allah’ın rızasına uygun şekilde düzenlemesi için bir fırsat sunduğunu belirten Dr. Aygan, Ramazan ayına hem ruhen hem de nefsen hazırlıklı olunmasının yanı sıra özellikle Kur’an’ı anlamanın ve hayata tatbik etmenin önemine dikkat çekti.
"Zamanı bilinçli değerlendirmek"
İnsanın zamana bağlı yaşayan bir varlık olduğunu belirten Prof. Dr. Aygan, "Zaman her an geçip gider ve bir daha geri getirilemez. İnsan, her anından sorumlu ve mesuldür. Bu nedenle, her anımızı Allah’ın rızasına uygun şekilde yaşamaya çalışmalıyız. Özellikle üç aylar olarak adlandırılan Recep, Şaban ve Ramazan aylarının bu anlamda çok kıymetli olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ramazan ayına ruhen ve nefsen hazırlık yapılmak çok önemli." ifadelerini kullandı.
"Recep ve Şaban, Ramazan’a hazırlık aylarıdır"
Prof. Dr. Aygan, Recep ve Şaban aylarının Ramazan’a birer hazırlık süreci olduğunu belirterek, bu ayların önemine şu sözlerle değindi:
"Ramazan ayı, Kur'an ayıdır; nefis muhasebesinin yapıldığı, insanın kendini ahirete hazırlık anlamında değerlendirdiği bir aydır. Bu nedenle, üç ayları kendimizi sorgulamak ve hayatımızı gözden geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Peygamber Efendimiz’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu aylarla ilgili “Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır” duasını hatırlamalıyız. Özellikle bu manevi dönemlerin, insanın kendisini ruhen ve kalben hazırlaması için eşsiz bir fırsat sunduğunu bilmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.
Ramazan’a hazırlık için izlenmesi gereken yol
Prof. Dr. Aygan, üç ayları manevi bir hazırlık dönemi olarak ele alırken, Ramazan’a hazırlık sürecinde ısrarla üzerinde durulması gereken üç ana başlık belirledi:
Nefis muhasebesi
Öncelikle, ‘Ben neredeyim? Hangi konumdayım? Günlerimi nasıl geçiriyorum?’ gibi sorularla kendimizi sorgulamalıyız. Allah rızasına uygun davranışlarda bulunuyor muyuz? Hangi salih amelleri işliyoruz? Bu sorulara samimiyetle cevap aramalıyız."
İbadetleri yoğunlaştırmak
Aygan, ibadetlerin sadece sayısal olarak artırılmasının yeterli olmadığını vurgulayarak şu çağrıda bulundu: "Namazlarımızda huşu artırılmalı, sünnetlere daha fazla riayet edilmeli ve Kur'an okumaya özel bir önem verilmelidir. Bu ibadetler, bizi manevi derinliğe ulaştıracak birer vesile olmalıdır."
Kur'an ile hemhal olmak
Ramazan’ın özellikle "Kur'an ayı" olduğuna dikkat çeken Aygan, şu tavsiyelerde bulundu: “Kur'an ile olan bağımızı güçlendirmeliyiz. Sadece okumakla kalmamalı, Kur'an’ı anlamaya ve hayatımıza tatbik etmeye çalışmalıyız. Kur'an’ın mesajını kalbimize nakşetmeli, irademizi hayır ve iyilik yönünü kullanmalıyız."
"Mübarek zaman dilimlerini fırsat bilmeliyiz"
Üç ayların, Allah’ın rahmetinin bollaştığı ve gönlümüzün salih amele daha meyyal olduğu zaman dilimleri olduğunu belirten Prof. Dr. Aygan bu dönemin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. "Bu mübarek dönemlerde, yaptığımız ibadetlerimizi sadece bir rutin olarak değil, hayatımıza değer katan birer manevi çalışma olarak görmeliyiz. Salat, bizi fuhşiyattan ve münkerden alıkoymalıdır. Namazlarımızı bu bilinçle eda etmeliyiz." dedi.
Başta ülkemiz olmak üzere tüm İslam aleminin üç aylarını tebrik eden Prof. Dr. Fadıl Aygan, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bu mübarek ayların, tüm insanlığın barışına, huzuruna ve mutluluğuna vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum." (İLKHA)