Şanlıurfa'da oduncu esnafı hem yol yapım çalışmaları hem de doğal gazın yaygınlaşması nedeniyle zor günler yaşıyor. Kentte artan doğal  gaz kullanımı, odun talebini büyük ölçüde düşürürken, bozuk yollar da esnafın işlerini olumsuz etkiliyor.

Esnaf, müşterilere ulaşmakta zorlandıklarını, yolların bozuk olmasının nakliyeyi de zorlaştırdığını dile getirerek yetkililerden çözüm beklediklerini ifade etti. Özellikle kış ayları öncesinde bu sorunların çözülmemesi, esnafı büyük bir zararla karşı karşıya bırakıyor.

Şanlıurfa'da oduncu esnafı, yolun dere genişletme çalışmaları sebebiyle kazıldığını ancak çalışmaların bir türlü tamamlanmadığını belirtti. Esnaflar hem yolların kapalı olmasından hem de doğal gazın yaygınlaşmasıyla satışlarının büyük oranda düştüğünden şikayetçi. Uzun süredir devam eden yol çalışmasının bir an önce bitirilmesini isteyen esnaflar, iş yapamadıkları için mağdur olduklarını dile getirdiler.

“Odun sobasının zahmetlerinden dolayı kimse odun sobası kullanmak istemiyor”

Doğal gazın odun satışında etkili olduğunu ifade eden Abdulkadir Karataş "Biz yaklaşık 40 yıldır bu mesleğin içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıllara nazaran satışlarda bayağı bir düşüş var. Mahallelere gelen doğal gazdan veya halkımızın ekonomik krizden etkilenmesinden dolayı insanlar odun alamıyor. En büyük etkenlerden biri tabii ki doğal gaz. Çünkü doğal gaz kullanımı arttı, bu yüzden kimse odun kullanmıyor, kimse kiriyle, pasıyla uğraşmak istemiyor sobasının. Odun sobasını kurarken ev kirleniyor. İnsanlarımız artık odun sobasının hissiyle ve kiriyle uğraşmak istemiyor. Örneğin, komşularımızdan bahsedecek olursak, bu yıl evine doğal gaz çeken 6-7 komşumuz var. Odun sobasının zahmetlerinden dolayı kimse odun sobası kullanmak istemiyor. Şehir merkezi ve ilçe merkezlerinde doğal gaz kullanımı arttığı için buralarda odun kullanımında ve satışında düşüş yaşandı. Fakat kırsal kesimlerde ve köylerde satışlarımız oluyor. Ancak buna da engel olan ekonomik kriz. İlçelerde nasıl doğal gaz satışların azalmasına neden oluyorsa, kırsal kesimde de ekonomik krizden dolayı satışlarımızda düşüş yaşanıyor.” dedi.

“Yol çalışmasından dolayı araç trafiği aksıyor”

Şanlıurfa'da sel felaketinde yıkılan köprünün onarılmaması mağduriyet oluşturuyor Şanlıurfa'da sel felaketinde yıkılan köprünün onarılmaması mağduriyet oluşturuyor

Yaşadıkları yol sorununa da değinen Karataş, “Odun pazarının esnafı olarak bizim yaşadığımız sorunlar da var. Yaşadığımız en büyük sorun, ilerideki yol çalışması. Yol çalışmasından dolayı araç trafiği aksıyor, yaşanan trafik de bizim iş yoğunluğumuzu etkiliyor. Bizim talebimiz, yetkililerden yol çalışmasının bir an önce bitirilmesi. Bir diğer talebimiz de ekonomik olacak çünkü bu gidişat pek iyi değil. Gerçekten hem esnaf olarak bizler düşüşteyiz. Geçtiğimiz yıllarda bin ton, iki bin ton odun satarken, şu an neredeyse 400-500 tona kadar geriledik. Böyle giderse seneye belki de kepenk kapatırız. Bu da bizi olumsuz etkiler." diye konuştu.

“Yol kapalı olduğu için satışlarımız etkileniyor”

Dere genişletmesi çalışması nedeniyle yollarının araç trafiğine kapalı olduğunu dile getiren Kıbrıslı Ali, “45 yıldır burada esnaflık yapıyorum, odun ve kömür satıyorum. Mahallelere gelen doğal  gazdan dolayı bizim satışlarımızda büyük bir düşüş oldu. Geçtiğimiz yılın yarısı kadar satış yapamaz hale geldik. Esnaf olarak büyük sıkıntılarımızdan biri de belediye gelip yolumuzu kazdı. Yolumuz şu an kapalı. Orayı kazdıktan sonra o şekilde bırakıp gittiler. Yol kapalı olduğu için satışlarımız etkileniyor. Bir hafta on gün önce gelip kazdılar, bir iki saat kepçe çalıştırdılar, yolu kapatıp o şekilde bırakıp gittiler. Sözde Karakoyun deresini genişleteceklerdi ama herhangi bir şey yapmadılar. Sadece yolu kazıp öylece bırakıp gittiler.” ifadelerini kullandı.

“Yolumuzu kapatıp niye gidiyorlar?”

Ali, son olarak şunları söyledi:

“Yolun kapalı olmasından dolayı yaşadığımız mağduriyetler var. Normalde buraya gelen vatandaşlarımız o yoldan geliyordu, yol kapalı olduğu için artık gelen olmuyor. Bu da işlerimize olumsuz etki yapıyor. Buradan belediyeye seslenmek istiyorum. Ya gelip yolumuzu yapsınlar ya da yapmayacaklarsa yolu düzeltip tekrar trafiğe açsınlar. Bu şekilde olmaz. Yolumuzu kapatıp niye gidiyorlar? Kış yaklaştı, herhangi bir şey yapılmadı, yine sel altında kalacağız. Allah sonumuzu iyi etsin. Yeni başkan seçtik, ‘Yeni başkanımız bizle ilgilenir’ dedik, ama maalesef şu an bir çözüm göremedik." (İLKHA)

Kaynak: ilkha