Teklife göre, Siber Güvenlik Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Siber Güvenlik Kurulunun kararlarını hayata geçirecek.

Kurul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlıkların temsilcilerinin yanı sıra Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Siber Güvenlik Başkanı’ndan oluşacak.

Başkanlığın merkezi Ankara’da olacak ve 135 kişilik bir kadroyla faaliyet gösterecek.

Yeni düzenleme kapsamında, Türkiye'nin siber güvenliğini tehdit eden saldırılar için ağır cezalar getiriliyor. Buna göre Türkiye’nin siber uzaydaki milli gücüne saldıran veya bu saldırılarla elde ettiği verileri bulunduranlara 8 ila 12 yıl hapis cezası verilecek.

Yetkili mercilere bilgi, belge, yazılım veya donanım sağlamayanlar 1 ila 3 yıl hapis ve adli para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Sır saklama yükümlülüğünü ihlal eden ya da görev ve yetkisini kötüye kullananlar 4 ila 8 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Teklifte, siber güvenlik çalışmaları kapsamında elde edilen kişisel verilerin ve ticari sırların korunmasına ilişkin düzenlemeler de yer alıyor. Bu kapsamda, erişim gerekçesi ortadan kalktığında veriler resen silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek.

Ayrıca, siber güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalarda yerli ve milli ürünlerin öncelikli olarak tercih edilmesi esas alınacak.

​​​​​​​Üniversite Öğrencilerine Dicle Elektrik'te kariyer fırsatı ​​​​​​​Üniversite Öğrencilerine Dicle Elektrik'te kariyer fırsatı

Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak teklifin yasalaşması halinde, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki kurumsal yapısı güçlendirilmiş olacak. (İLKHA)

Kaynak: ilkha