Davutoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gerçek liderlerin, temsil ettiği toplumun kaderini paylaşanlar olduğunu söyledi.

Davutoğlu: Allah şehadetini kabul eylesin ve kahraman Gazze halkının zaferine vesile kılsın

Heniyye'nin, 2006 yılında ABD yönetimi dahil bütün dünyanın açık ve objektif seçim olarak ilan ettiği son Filistin seçimlerinde parlamentoda çoğunluğu kazanarak Başbakan olarak atandığını hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"israilin 2009, 2012 ve 2014 saldırılarında işgale karşı direnişe liderlik eden, son soykırımda üç çocuğu ve dört torunu başta olmak üzere yakın aile fertlerini kaybeden değerli dostum ve kardeşim İsmail Heniyye’nin şehadeti kendisinin uğruna hayatını verdiği Filistin halkıyla olan kader ortaklığının işaretidir.

2012 yılında İsrail uçakları Gazze’yi bombalarken evinde görüşüp oradan Şifa hastanesine gittiğimde onun cesaret ve metanetine şahit olmuştum.

Çocuklarının ve torunlarının şehadeti sonrası İstanbul’da görüştüğümüzde 'onların diğer Filistinlilerden farkı yok, şehadetleri mübarek olsun' demişti.

Geçtiğimiz hafta telefonda görüştüğümüzde de Gazze soykırımına ve Netanyahu’nun ABD kongresindeki konuşmasına  karşı aldığım tavır için teşekkür etmişti.

Bu sabah Halid Meşal ile görüştüm ve taziyelerimi ilettim. Cenazenin Cuma günü Doha’da kaldırılmasını planladıklarını iletti. Allah şehadetini kabul eylesin ve kahraman Gazze halkının zaferine vesile kılsın."

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise X hesabından, "İran’da gerçekleştirilen saldırı sonucu hayatını kaybeden İsmail Haniye'ye Allah’tan rahmet, Filistin halkına sabır ve başsağlığı diliyorum." paylaşımında bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de sosyal medyadan, bu sabah HAMAS Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye'nin Tahran’da ikamet ettiği meskun mahalde uğradığı hunhar suikast neticesinde şehit olmasının Ortadoğu’yu saran kaosu çok daha derinleştireceğini belirtti.

Bahçeli, şu ifadelere yer verdi:

"israilin Gazze’ye ve nihai aşamada Lübnan’a yönelik saldırılarına eşzamanlı olarak İsmail Haniye’nin katledilmesi hiç şüphesiz vahim sonuçlar doğuracaktır. Mezkur suikastin israil Başbakanı’nın ABD ziyareti sonrasında, üstelik Tahran’da gerçekleşmesi tesadüfi olmasa gerektir. Terör eylemini yapan kadar siparişi ve ihaleyi veren, destek sağlayan, ortam açan elbette ağır sorumluluk altındadır.

Haniye suikastinin çok boyutlu yansımaları ve operasyonel yankıları kaçınılmazdır.

Kartlar açık oynanmaktadır. Adı konulmamış bir savaş hali tedavüldedir.

BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti BUSİAD'dan Keles'e nezaket ziyareti

Mazlum bir halkın sistematik şekilde imhasına sessiz ve seyirci kalan uluslararası toplum derhal harekete geçmek, bir yanda önleyici, diğer yanda da cezalandırıcı müdahalelerde bulunmak mecburiyetindedir.

Ortadoğu’daki çatışma alanlarının kademeler halinde genişlemesi toplu ve yaygın bir savaşın adeta işaret fişeği mahiyetindedir. Tehlike çok ciddidir. Tehdit çok büyüktür. Daha üzücü olanı ise İsrail ile Filistin arasında barış umutlarının gittikçe kösteklenmesi ve körelmesidir. Bu karanlık tablonun başta İsrail olmak kaydıyla hiçbir ülkeye faydası dokunmayacaktır. Artık sorun iki devlet arasında yaşanan bir çatışma olmaktan hızla uzaklaşırken, bunun yanında ve fevkinde hak ile batılın, mazlum ile zalimin, haç ile hilalin, şehit ile caninin, merhamet ile melanetin, vicdan ile vandallığın kutuplaşmasına tam olarak evrilmiştir.

Tarihin keskin virajlarıyla karşılaştığımız bugünlerde, İslam ülkeleri mutlak surette bir değerlendirme yapmak, ölüm sessizliğinden kurtulmak, üç maymunu oynayan atalet ve acziyetten derhal vazgeçmek durumundadır. Aksi halde son pişmanlığın en küçük müessir sonucu olmayacağı gibi insani ve İslami değerler açısından da sıralı iflaslar resen ifşa ve ilan edilmiş sayılacaktır.

HAMAS Siyasi Büro Şefi Sayın İsmail Haniye’ye ve soykırımda hayatlarını kaybeden diğer bütün Filistinli şehitlere Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, Filistin halkıyla baş sağlığı dileklerimi paylaşıyorum."

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan da şehit edilen HAMAS lideri İsmail Heniyye'nin oğlu Abdüsselam Heniyye'yi telefonla arayarak taziyelerini iletti.

Erbakan, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Gazze mücadelesinde dört oğlu, dört torunu ve kız kardeşini şehit veren Hamas Lideri İsmail Haniye’nin siyonist İsrail tarafından Tahran’da şehit edildiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim.   Mücahit İsmail Haniye’ye Cenab-ı Allah’tan rahmet, Kahraman Filistin halkına başsağlığı dilerim.” dedi.

Erbakan, Şehid Heniyye'nin oğlu Abdüsselam Heniyye'yi de telefonla arayarak taziyede bulundu.

Genel Başkan Erbakan görüşmede; ''Merhum İsmail Haniye büyük bir mücahid ve büyük bir kahramandı; Cenab-ı Allah İsmail Haniye büyüğümüze şimdi de şahadet makamını nasip etti.  Rabbim kendisine cennetinde en yüksek makamları nasib eylesin.  Cenab-ı Allah kendisini ve Filistin’li şehitlerimizi Peygamber Efendimiz (SAV)’e komşu eylesin. Zalim İsrail'e karşı direnen kardeşlerimize de en büyük zaferleri nasib eylesin.'' ifadelerini kullandı.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, HAMAS Lideri Heniyye'nin suikast sonucu katledilmesine ilişkin kınama mesajı yayınladı.

Aksakal mesajında, “Hamas lideri Haniye’nin bir suikast sonucu öldürülmesi, Türkiye’nin de yer aldığı Ortadoğu coğrafyasında artık hiç kimsenin hayatının güvende olmadığını ispatlayan bir gelişmedir. Amerika’nın öncülüğünü yaptığı ve israilin tetikçiliğini üstlendiği emperyalist stratejinin nihai hedefinin Anadolu toprakları ve hatta bir sonraki aşamada Trakya bölgesinin olduğu tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu dönemde, bölünmez bütünlüğümüzü hedef alan bu plan boşa çıkarılmalıdır. İsmail Haniye’ye yönelik gerçekleştirilen bu suikasti nefretle kınıyorum, Filistin halkına başsağlığı diliyorum. Türk milleti, bugünden tezi yok, aynı hedef tahtasında görülen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın etrafında ve öncülüğünde topyekûn kol kola girmeli, israil başta olmak üzere bu saldırılara destek veren tüm yapılara karşı kararlı bir duruş göstermelidir." dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise taziye mesajında şunları kaydetti: "Hamas Lideri İsmail Haniye'nin alçak bir saldırı sonucunda şehit olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendim. Haniye, yalnızca Filistin mücadelesinin değil tüm İslam ümmetinin onur simgesi, vakarın cisimleşmiş haliydi. Ailesini bu uğurda kaybetmesine rağmen duruşundan ve cesaretinden hiçbir şey eksilmeyen Haniye'nin mücadelesine şahidiz. Şehadeti mübarek, mekanı cennet olsun! Kardeş Filistin halkının ve İslam aleminin başı sağolsun!"

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da kınama mesajında, "israilin komşumuz İran’ın toprak bütünlüğünü de ihlal edecek şekilde HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye yönelik Tahran’da gerçekleştirdiği suikastı kınıyoruz. Filistin halkının bölgemizin ayrılmaz bir unsuru olmaya devam edeceğini hatırlatır ve yaşanmakta olan tırmanmanın yeni coğrafyalara sıçramadan soğukkanlı bir yaklaşımla yatışması için elden gelen her imkânın değerlendirilmesinin gerektiğine inanıyoruz. Bu çağrımızın yakın ve uzak coğrafyamızdaki tüm siyasetçiler nezdinde yankı bulmasını, söylem ve eylemlerine yansımasını dileriz." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha