Sinnar Gençlik Buluşması yaptığı açıklamada, "RSF, beş günlük kuşatmanın ardından Perşembe günü Sinnar eyaletine bağlı (Abu Hujar) Jalqni köyüne kanlı bir saldırı düzenledi ve en az 80 kişiyi öldürdü." dedi.

Rusya, Türkiye'nin enerji üssü olma arzusunu önemli buluyor Rusya, Türkiye'nin enerji üssü olma arzusunu önemli buluyor

Açıklamada, "Saldırı, RSF'nin köyden kızları kaçırmaya çalışması ve köylülerin direnmesi üzerine gerçekleşti ve bu katliam gerçekleşti" denildi.

Xinhua haber ajansının aktardığına göre, "RSF milisleri" vatandaşların direnişine ayrım gözetmeksizin ateş açarak ve evlere baskın düzenleyerek karşılık verdi.

RSF olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

RSF, Haziran ayından bu yana Sinnar eyaletinin başkenti Singa da dahil olmak üzere büyük bir bölümünü kontrol ederken, Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ise doğu Sinnar bölgesini kontrol ediyor.

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, Sinnar eyaletindeki çatışmalar 725 binden fazla kişinin yerinden edilmesine neden oldu.

Sudan, 15 Nisan 2023'ten bu yana SAF ile RSF arasında en az 16 bin 650 can kaybıyla sonuçlanan ölümcül bir çatışmaya tanıklık ediyor.

BM'nin son verilerine göre, Sudan'da yaklaşık 10,7 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda ve yaklaşık 2,2 milyon kişi de komşu ülkelere sığınıyor.

ABD, Suudi Arabistan ve İsviçreli arabulucuların ev sahipliğinde Çarşamba günü İsviçre'de ateşkes görüşmeleri başladı, ancak Sudan ordusu katılmayı reddetti.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde daha önce yapılan müzakerelerde çatışmaları sona erdirecek bir anlaşmaya varılamadı.

Nisan 2023'ten bu yana Sudan'ın düzenli ordusuyla mücadele eden RSF, haziran ayında Sinnar eyaletinin başkenti Sinja'yı ele geçirdi.

Eyalet, Sudan'ın orta kesimini, yüz binlerce insanın sığındığı ordu kontrolündeki güneydoğuya bağlıyor.

RSF, başkent Hartum'un büyük bölümünü, merkezi El Cezire eyaletini, batıdaki geniş Darfur bölgesini ve güneydeki Kordofan'ın geniş kısımlarını kontrol ediyor.

Birleşmiş Milletler'e göre 48 milyonluk ülkeyi kıtlığın eşiğine getiren savaş, ABD'nin Sudan Büyükelçisi Tom Perriello'ya göre on binlerce, hatta bazı tahminlere göre 150 bin kişinin ölümüne yol açtı.

Sudan'da şu anda 10 milyondan fazla insan yerinden edilmiş durumda. Çoğu, çatışmaların yayılmasıyla birlikte insani koşulların kötüleştiği bölgelerde yaşıyor.

Savaşın her iki tarafı da birbirlerini sivilleri kasıtlı olarak hedef almak ve insani yardımları engellemek gibi savaş suçlarıyla suçluyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha