MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre, direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği ve ilgili mevzuata göre onay alınmış iki farklı rotanın bulunduğu güzergahlarda yapılacak. Söz konusu değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

MEB yeni müfredata uygun yeni testleri yayımladı MEB yeni müfredata uygun yeni testleri yayımladı

Yapılan değişiklik ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan sürücü kursu sahibi Serhat Aydemir, yapılan değişikliklerin trafiği daha güvenli bir hale getirmeyi amaçladığını belirtti.

Yönetmeliğin sınavlarla ilgili bir dizi değişiklik yaptığını söyleyen Aydemir, "Bunlardan ilki, yeni kimlikle müracaat. Teorik sınavda sınav güvenliğini etkileyebilecek ortamı engellemeyi amaçlıyor. İkinci bir değişiklik ise uygulama sınavında oldu. Uygulama sınavı 35 dakika sürüyordu, yeni müfredatla 40 dakikaya çıkarıldı. Bununla beraber sınav alanına ekstra bir güzergah eklendi. Daha önceden adaylarımız iki araç arasına tek bir hakla giriş yapacaktı, şimdi iki hakka çıkarıldı. Sürüş alanına 'U' dönüşü dediğimiz ekstra bir dönüş eklendi. Aslında biz bunu çeşitli güzergahlarda yapıyorduk ama şimdi müfredatın içine doğrudan girdi. 8 metrelik bir alanda 2 hamle ile 'U' dönüşü isteniyor." dedi.

"Kendi araçlarıyla veya kiralık araçla eğitilip sınava girebiliyorlar"

Engelli bireyler için de olumlu bir durum olduğunu belirten Aydemir, "Engelli bireyler daha önce bizim tertiplediğimiz araçla sınava girebiliyordu. Şu anda yönetmelikle, ister kiralık ister kendi araçlarıyla, engelli durumlarına özel araçla ders alabiliyorlar. Aynı araçla sınava girebiliyorlar." ifadelerini kullandı.

"Yüzde 50 oranında kazalarda ölüm oranının azaldığı görülüyor"

Yönetmeliğin asıl amacını vurgulayan Aydemir, "Genel Müdürlüğümüzün buradaki amacı, 2013-2016 yıllarında yaptığı değişikliklerle kazalarda ölüm oranının yüzde 50 oranında azaldığını görmek. Buna istinaden, eğitimini bitirdikten sonra sürücü olan adayların, tabiri caizse, kontağı basıp aracı sürmelerini sağlamak istiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha