Geçtiğimiz günlerde Tacikistan Cumhurbaşkanı, ülkenin kültürüne yabancı kıyafet olarak görülen başörtüsü ve İslami tüm sembollerin kullanımını yasaklayan yasa tasarısını onaylamıştı.

Yapılan bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi için MAZLUMDER, İstanbul'da Tacikistan konsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi.

Cumhurbaşkanı Rahman'ın onayıyla başörtüsü, tesettür ve İslami sembolleri barındıran tüm kıyafetlerin kullanımı "Tacik kültürüne yabancı olduğu" gerekçesiyle yasaklandı.

MAZLUM-DER adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Sevim, ''Basına yansıyan haberlere göre Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman imzası ile Tacikistan’da başörtüsü, tesettür ve İslami sembollerin yer aldığı kıyafetlerin kullanımı yasaklanmıştır. Halkının yüzde 99’unun Müslüman olduğu bir ülkede başörtüsünün “ülke kültürüne yabancı olduğu” gerekçesiyle yasaklanması, üstelik bu karara uymayanların para cezası ile cezalandırılmasını öngören yasa teklifinin kabulü temel hak ve özgürlüklerin açık ihlali olduğu gibi topluma ve ülkeye de hiçbir faydası yoktur.'' şeklinde konuştu.

"Kılık ve kıyafet yasakları modernleşmenin bir ölçüsü değildir"

Bu tür yasakların, pratikte toplumu ayrıştıran, inançlı insanları cezalandırmaktan başka bir işe yaramadığını belirten Sevim, ''Türkiye’deki 28 Şubat dönemi ve yaslarını çağrıştıran çağ dışı bu uygulamadan bir an önce dönülmelidir. Yasakların toplumları ileriye taşımak yerine geriye götürdüğünü, kılık kıyafet yasaklarının moderneşmenin bir ölçütü olmadığını, yasaklarla herhangi bir hedefe ulaşmanın mümkün olmadığını hatırlatmak isteriz.'' dedi.

"Bu uygulamadan bir an önce geri dönülmesi lazım"

Bu uygulamanın bir dönem Türkiye’de denendiğini söyleyen Sevim, ''Bu uygulama toplumu geriye götürmekten ve toplumun enerjisinin boşa harcanmasından başka bir işe yaramıyor. Bu uygulamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz. Bu amaçla bugün burada Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’a hitaben yazmış olduğumuz. Tacikistan Cumhuriyeti Devleti'nin bu yanlış uygulamadan acilen dönmeye, inançlara ve temel insan haklarına saygılı bir tutum içinde olmaya davet ediyoruz.'' İfadelerini kullandı. (İLKHA)

İstanbul'un 3 ilçesinde 19 saat su kesintisi uygulanacak İstanbul'un 3 ilçesinde 19 saat su kesintisi uygulanacak
Kaynak: ilkha