Yaklaşan Ramazan ayı münasebetiyle haraketliliğin yavaş yavaş başladığına değinen esnaf, hayat pahalılığı nedeniyle alım gücünün düştüğüne dikkat çekti.
Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden hurmanın 150 ile 700 lira arasında değiştiğini ifade eden tarihi çarşı esnafı havaların soğuk olması nedeniyle özellikle tatlı yiyeceklerin tercih edildiğini ifade etti.
"Yavaş yavaş kalabalık olmaya başladı"
Yıllardır esnaflık yaptıklarını dile getiren Fatih Özsefil, "Yavaş yavaş kalabalıklar başladı. Genellikle hurma, kuru üzüm, kuru incir alıyor vatandaşlar. Ramazan yaklaştığı için sofralarda olmasa olmaz hurma gidiyor genellikle. Hurmalar geçen seneye göre bu sene biraz daha pahalı. Dışardan geldiği için pahalı oluyor. Ama biz fiyatlarda yüksek miktarlarda oynama yapmıyoruz. Ramazan sofralarında çocuklara cips, abur cubur yedirmesinler. Doğal katı pekmezimiz, üzümümüz, incirimiz var. Keçi boynuzu pekmezi, yöresel ürünlerimizi çocuklara yedirdiklerinde hem sağlıklı oluyor hem de sıcak tutuyor soğuk havalarda. Bu ürünlerin kan yapıcı özellikleri var. Çocukların gelişimi için de katkı sağlar. Ramazan ayında sofralarda bu ürünleri öneriyoruz." dedi.
"Ramazana özel indirimlerimiz var"
Ramazan ayında insanların alış veriş yapabilmesi için indirim yaptıklarını belirten esnaflardan Kenan Sefiloğlu, "Bizde zeytin ve peynir olmadığı için genellikle hurma satılıyor. Ramazan öncesi ve Ramazanın ilk gününde hurma çok yoğun satılıyor. Hurma, kayısı, incir, şire çeşitleri iftarlık için çok gidiyor. Hurma geçen yılda uygun değildi şimdide geçen yıla göre biraz daha yüksek olduğu için satışta azalma oluyor. Bir kilo alacak olan insanlar yarım kilo alıyor. Geçim sıkıntısından dolayı satışlarımız da biraz azalma oluyor. Kudüs hurması Ramazan öncesi 450 liraydı karımızdan fedarkarlık edip satılsın diye 350 ile 400 lira arasına indirdik. 350 lira olan normal boy 400 lira olan ise daha iri olandır. Kola, cips gibi zararlı şeyler yerine doğal yöresel ürünleri çocuklara yedirsinler. Ramazan geldiğinde çoğu yerlerde fiyat artırırlar, bizde tam tersi Ramazan ayı geldiğinde gücümüze göre 20 lira ile 50 lira arasında indirim yapıyoruz. Diğer esnaf arkadaşlarımıza da tavsiyem Ramazan ayında küçükte olsa bir indirim yapalım." ifadelerini kullandı.
"Fiyatlar yüksek olmasına rağmen fiyatları bir nebze geriye çektik "
Havaların soğuk olması nedeniyle tatlı şeylerin tercih edildiğine dikkat çeken esnaflardan Mehmet Yiğit, "Kış döneminde olduğumuz için şuan en çok rağbet gören pekmez, tahin, helva. Bu Ramazan en çok tatlı şeyler gidiyor. Hurmada gidiyor fakat fiyatlar biraz yüksek olduğu için halkımız pek rağbet göstermiyor. Halen bir haraketlilik göremiyoruz. Yıldan yıla her şeyin fiyatı artıyor. Gidişatımız inşallah iyi olur ama halk memnun değil. Satışlarımız geçmiş yıllara nazaran az. Mübarek aya girdik fiyatlar yüksek olmasına rağmen fiyatları bir nebze geriye çektik ki halkımız alıp yiyebilsin. Hepimizin Ramazanı şimdiden mübarek olsun." şeklinde konuştu.
"Ramazana özel indirimlerimiz var"
Ramazana özel indirimler yaptıklarına değinen Kerim Kıssa, "Ramazan kalabalığımız ufak ufak başladı. Ramazan ayında hurma çok satılıyor. Pastalık malzemeler, pirinç unu çok satılır. Ramazan ayı alışverişini son güne bırakmamak lazımdır. Şimdiden gelip almalarını tavsiye ederim. Ramazana özel indirimlerimiz var. Ramazana özel olarak müşterilerimizi boş çevirmiyoruz. Onlar tolu alış veriş yapıyor, biz hediyelerini mutlaka içine atıyoruz." dedi.
"Her yerde haraketlilik var"
Alışveriş için çıktıklarını dile getiren vatandaşlardan Muharrem Bardak, Gaziantep'te olduğu gibi Anadolu'nun her yerinde Ramazan hazırlıkları başladı. Her yerde bir haraketlilik var. Bizde çocuklarla iftar için tahin almaya geldik. Ben Ispartalıyım fiyatlar her tarafta aynı fiyatlarda dönüş yok, yükselme var. Herkesin Ramazanı şimdiden mübarek olsun." ifadelerini kullandı. (İLKHA)